Alaaf of alarm?

Op het moment dat u dit leest staat carnaval 2015 voor de deur. Grote groepen feestvierders gaan een aantal dagen weer heerlijk uit hun dak, drinken daar een goed glas bier bij en hebben de wildste creaties als uitdossing. Wanneer we ons in het feestgedruis storten zijn calamiteiten het laatste waar we aan willen denken. Toch verschilt een carnavalsavond in een café, tent of zaal als het op brandveiligheid aankomt niet van welk ander evenement dan ook.

Horeca en brandveiligheid

Iedereen herinnert zich de verschrikkelijk brand in café Het Hemeltje nog. In de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 woedde in Volendam één van de ergste horecabranden die je maar kunt bedenken. Gortdroog decoratiemateriaal vatte vlam, een sterke rookontwikkeling ontnam het zicht op nooduitgangen en er brak blinde paniek uit. De vele slachtoffers die nog elke dag betreurt worden, herinneren ons er keer op keer aan welke plicht je als horeca ondernemer hebt. Zorg voor vlamvertragend decoratiemateriaal, zorg dat nooduitgangen perfect zichtbaar en bereikbaar zijn en geef het personeel instructies hoe een pand zo snel mogelijk te evacueren. Een goed pakket aan brandveiligheidsmaatregelen is daarbij geen overbodige luxe. Ook al lijkt het soms als de dag van gisteren dat Volendam getroffen werd door het noodlot, het is al weer jaren geleden. Het leven gaat echter altijd door en in de waan van de dag zijn we geneigd om te vergeten wat nou zo belangrijk is namelijk om de veiligheid van de horecagasten en het personeel te waarborgen. Kijk eens met kritische ogen naar het eigen etablissement, horeca uitbaters. Er valt altijd iets te verbeteren. Denk niet “mooi dat we geen controle krijgen”, maar creëer een zo veilig mogelijke omgeving voor iedereen.

Eigen verantwoordelijkheid

Natuurlijk hebben de feestvierders zelf ook een verantwoordelijkheid als het op brandveiligheid aankomt. Check bij binnenkomst van een horeca gelegenheid meteen waar de nooduitgangen zijn, dat scheelt zoeken als er paniek mocht uitbreken. Het spreekt voor zich dat overmatig alcoholgebruik of gebruik van verdovende middelen de reactiesnelheid en het beoordelingsvermogen minimaliseren, hetgeen fatale gevolgen kan hebben in een noodsituatie. En “last but not least”… Wees ervan doordrongen dat veel carnavalskleding niet brandveilig is. In tegenstelling tot richtlijnen die gelden voor normale kleding, komt het vaak voor dat carnavalskleding niet voldoet aan de eisen inzake vlamvertragendheid. Veelal worden de goedkope carnavalspakken gemaakt van dunne kunststof weefsels, die bij aanraking met open vuur in lichterlaaie kunnen komen te staan.

Genieten met gezond verstand

Ik wens alle carnavalisten een prachtig carnaval toe, maak er een daverend feest van en geniet met gezond verstand. Ook deze carnaval is het fijn als we kunnen zeggen: “Brandveiligheid Meester!”.

Monique Lamers

« Terug naar overzicht