Alle zegen komt van boven in St. Patrick’s Cathedral

Tijdens een bezoek aan New York heb ik de St. Patrick’s Cathedral bezocht. Een indrukwekkend gebouw op zich waar ik waarschijnlijk met een ander oog naar kijk dan de gemiddelde bezoeker. Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat het plafond van dit immense gebouw beschermd wordt door een Marioff HI-FOG® watermistsysteem!

HI-FOG® versus Sprinkler

In documentatie over de keuze voor een blussysteem in de St. Patrick’s Cathedral, staat dat er een discussie werd gevoerd over het toepassen van een sprinkler of een HI-FOG® watermist systeem. De traditioneel denkenden zouden zonder blikken of blozen gekozen hebben voor een sprinklerinstallatie. Er werd echter een stap verder gedacht dan normaal. De blusinstallatie is namelijk bedoeld om het uit hout- en pleisterwerk bestaande plafond van de kathedraal te beschermen. We hebben het dan over een totale oppervlakte van 10.000 m2 aan plafond. Bijna de gehele grond lay-out van de kathedraal wordt ermee overspannen! Kunt u zich voorstellen wat er gebeurt als daar een sprinklerinstallatie geactiveerd wordt op zolder? De structuur van het plafond bestaat uit hout, gaas en gips. Indien een conventionele sprinklerinstallatie zou zijn toegepast dan is het in geval van een activering slechts een kwestie van tijd voordat het plafond instort onder het gewicht van het water en door verzadiging. Niet alleen het kunstplafond is dan reddeloos verloren; het instorten van het plafond zou een extreem gevaarlijke situatie opleveren voor op dat moment aanwezige bezoekers aan de kathedraal. Als gevolg van een grote reductie aan benodigd hoeveelheid bluswater bij een als gelijkwaardig geteste bluscapaciteit is gezien bovenstaand risico de toepassing van een HI-FOG® watermistsysteem een optimale keuze geweest.

Bijna een kunstwerk

Het aanleggen van het HI-FOG® watermistsysteem in de St. Patrick’s Cathedral is een werk met uitdagingen geweest. Het hele technische gedeelte van het systeem bevindt zich in de noordelijke toren op het niveau van de zolder. De zolder biedt een schouwspel van glimmende RVS buizen, hendels en sproeiers. Net een landschap. Via het trappenhuis van de zuidelijke toren, is de zolder bereikbaar. Je ziet vanuit de kathedraal zelf helemaal niets van dit moois maar er bevinden zich in de technische ruimte in de Noord-toren een 24-tal stikstof tanks, elk van hen 1,70 mtr hoog en een 4 m² watertank van metaal. De leidingen die daarop zijn aangesloten, lopen door de muur naar het naastgelegen plafond boven de kathedraal en waaieren uit over de eerder vermelde 11.000 m² oppervlakte. Het is bijna een kunstwerk, deze installatie.

Technische data

Voor de liefhebbers van techniek en getallen: het HI-FOG® systeem van Marioff in de St. Paul’s Cathedral is in secties ingedeeld welke met behulp van een branddetectiesysteem selectief wordt geactiveerd. Door de watermist die ontstaat wordt het vuur onderdrukt door verdamping alsmede door locale zuurstofdepletie. Dit gebeurt allemaal door slechts max 12,5 ltr water per sproeier per minuut te gebruiken. De minuscule waterdruppels verdampen in plaats van poelen met water te vormen waarmee gevolgschade door het bluswerk tot een minimum beperkt blijft.

Watermist in opmars

St. Patrick’s Cathedral is één van de vele, monumentale bouwwerken die gebruiken maken van een watermistsysteem. Minder watergebruik en minder gevolgschade van het blussen maken HI-FOG® tot een ideale oplossing. Het is niet voor niks dat musea overstappen op watermistinstallaties. Gebouwen waar de wateraanvoer onbetrouwbaar is maken ook steeds vaker gebruik van HI-FOG® in plaats van sprinklers. Oorspronkelijk komt watermist technologie uit de marine wereld. Op zee ontwikkeld, heeft het uiteindelijk eind jaren ’90 zijn opmars gemaakt aan land. Vooral de industriële sector maakt vanaf dag één dankbaar gebruik van dit systeem, gevolgd door de horeca, het hotelwezen, datacenters, de culturele erfgoed sector enz.

Overal ter wereld worden de voordelen van watermistinstallaties ontdekt en ten volste benut. Ook in Nederland. Het is niet voor niets dat overheden massaal kostbaar erfgoed toevertrouwen aan watermistinstallaties.

Heeft u naar aanleiding van dit stuk zelf interesse gekregen in een HI-FOG® watermistsysteem ? Neem dan gerust contact met ons op, zodat we u vrijblijvend kunnen adviseren, op maat, voor uw situatie.

Monique Lamers

« Terug naar overzicht