Bienvenuto a Canneto di Caronia

We schrijven 2004. Ik neem jullie in gedachten even mee naar het dorpje Canneto di Caronia. Een schilderachtig plaatsje op het mooie Sicilië. Zo’n typische plek waar nooit iets gebeurd is of gebeuren zal.

Soms gebeurt er toch iets

En hoe! In januari 2004 wordt het dorp opgeschrikt door een reeks ogenschijnlijk spontane ontbrandingen. Uit het niets vliegen koelkasten, wasmachines, telefoons, boilers, televisies, eigenlijk alles met een elektriciteitskabel, in brand. Het gebeurt willekeurig, op diverse plaatsen in het dorp. De eerste zaken die in vlammen opgingen, waren nieuwe meterkasten van het elektriciteitsbedrijf. Dat was halverwege januari 2004. De energieleverancier wilde bewijzen dat zij niet de oorzaak waren van de spontane branden en sloten de elektriciteit tijdelijk af. Wat bleek? Apparaten bleven net zo hard in brand vliegen, zelfs zonder stroom!

Het mysterie van Canetto di Caronia

Een maand nadat de branden begonnen, werd het fenomeen al “het mysterie van Canetto di Caronia” genoemd. Niemand kon er een deugdelijke verklaring voor geven. In eerste instantie kregen de spoorwegen de schuld, aangezien de spoorlijn Messina-Palermo langs het dorp raast. Men vermoedde dat een stroomlek wellicht elektromagnetische velden had opgewekt. De spoorwegen hadden er echter niets mee van doen.

Ook meubels in brand

In de 1e week van februari 2004 breidt het probleem zich uit van apparaten met een kabel eraan naar voorwerpen die niet van elektrische aard zijn. Meubelstukken, isolatiemateriaal.. niets is veilig voor de spontaan optredende branden! Men denkt inmiddels aan een natuurfenomeen of een krachtige radar aan boord van één van de militaire schepen voor de kust.

Raadsel

Onderzoekers staan voor een raadsel. Gelukkig is er tot dan toe alleen materiële schade en geen lichamelijk letsel, alleen regeert de angst bij mensen. De hoop is op dat moment gevestigd op de plaatselijke pastoor, die de huizen langs gaat om deze te zegenen. Inmiddels vliegen matrassen, bedden en auto’s ook al in brand.

Evacuatie en een jubileum

In 2004 en 2005 werden er regelmatig groepen mensen geëvacueerd, uit delen van het dorp waar op dat moment de branden het heftigst waren. Door de jaren heen is er door wetenschappers gezocht naar oorzaken, nooit zijn deze gevonden.

In 2015 kon men in Canneto di Caronia een “jubileum” vieren van 10 jaar brand uit het niks.

Toch een arrestatie

De bevolking heeft geleerd te leven met de branden als in 2015 invallen gedaan worden in een plaats niet ver van Messina. Een jongeman van 26 en diens vader worden gearresteerd op verdenking van brandstichting. De politie van Canneto en de burgemeester waren echter niet overtuigd van de schuld van de jongen en diens vader. Zoals de burgemeester zei, bijgestaan door de bevolking: “We hebben met eigen ogen zaken spontaan vlam zien vatten, ik heb dat gezien, de politie en de journalisten die hier rondliepen”. De wetenschappers die al jaren het dorp bezochten vanwege de branden, hadden op dat moment nog nooit een spontane brand bijgewoond…

Het zal altijd een mysterie blijven. De één denkt aan brandstichting, de ander aan magnetische velden of de spoorwegen. Een meerderheid denkt nog steeds aan duivelswerk. Wie het weet mag het zeggen. Wij kunnen helaas niet zeggen “Brandveiligheid Meester”, daar in Canneto.

Monique Lamers

« Terug naar overzicht