Binnen opgeruimd, buiten brandgevaar?

Vorige week kwam de Tesla fabriek in Fremont, California, in het nieuws: er woedde een flinke brand buiten het gebouw, te groot om door de eigen brandweerbrigade geblust te kunnen worden. De brandweer van Fremont moest eraan te pas komen. De oorzaak van de brand? Tegen de gevel opgeslagen verpakkingsmateriaal en pallets hadden vlamgevat. Dit lijkt uitzonderlijk nieuws omdat het Tesla overkwam maar toch komen dit soort branden vaak voor. Bedrijven kunnen er zelf veel aan doen om dit soort calamiteiten te voorkomen.

Brandveiligheid is niet alleen een kwestie van de juiste meldapparatuur en blusinrichting, maar vooral ook een zaak van gezond verstand. Productiebedrijven waar veel “material handling” plaats vindt, kennen allemaal het probleem van het opslaan van transport- en verpakkingsmateriaal. Waar laat je al die pallets tot ze weer opgehaald worden? Wat te doen met die kilo’s kartonnage en plastic verpakkingsmateriaal? Zelfs als men beschikt over “balenpersen” om het afval voorgesorteerd tot handelbare pakketten te persen dan zit men daarna alsnog met het probleem van opslag tot alles opgehaald kan worden voor recycling.

Buiten opslag: doe het verantwoord
Veel bedrijven hebben geen mogelijkheid om de genoemde restanten binnen op te slaan. Wie toch binnen opslaat wordt geconfronteerd met een ander gevaar: de nooduitgangen mogen niet geblokkeerd worden. Juist wanneer er binnen brand uitbreekt moet men ongehinderd kunnen vluchten. Een ander probleem van binnen opslaan is dat het brandgevaar letterlijk “in huis” gehaald wordt. Een speciale opslagruimte met een relevante blusinrichting is dan wenselijk. Dat kost echter geld; de hoofdreden voor veel bedrijven om het afval buiten op te slaan. Hoe logisch het ook is voor een expeditie medewerker om tegen de buitenmuur van het bedrijf “aan te stapelen”, dit is gevaarlijk. Het advies luidt dan ook om een overdekte ruimte op het bedrijfsterrein in te richten, op veilige afstand van de gevel van het bedrijf. Mocht er brand ontstaan in de stapel afval, dan kan er desnoods teruggevallen worden op een veilig uitbrandscenario.

De oorzaken van gevelbrand zijn divers
Kijken we naar de oorzaken van brand in afvalstapels die tegen een muur staan, dan zien we er meerdere. Afhankelijk van wat er opgeslagen wordt kan door broei brand ontstaan. Afvalstapels bevinden zich meestal aan de achterkant van het pand, uit het zicht. Dat is ook meestal de plaats waar het personeel even naar buiten gaat om te roken. Een in de haast weggooide sigarettenpeuk kan soms niet goed gedoofd zijn en vormt een gevaar voor de stapel hout, karton en plastic. Een kapotte fles kan een “vergrootglaseffect” hebben, wanneer de zon er toevallig precies “goed” doorheen schijnt: de bundel gefocust licht is in staat om brand te veroorzaken. Last but not least, is brandstichting een veel voorkomende oorzaak van gevelbrand. Een vorm van vandalisme die plaats vindt “omdat het kan”.

Ons advies luidt: maak eens een veiligheidsronde met de verantwoordelijke personen voor bedrijfslogistiek en breng mogelijk gevaarlijke situaties in kaart. De kosten die het veiliger maken van de situatie met zich mee brengen, zijn een fractie van de kosten die ontstaan na brand.

Brandveiligheid Meester!, ook rondom het pand dus.

Monique Lamers

Bronnen:cnbc.com

Foto:Shutterstock

« Terug naar overzicht