Bitcoin mining: een mogelijke bron van brandgevaar?

Toen cryptocurrency de mainstream media bereikte was het hek van de dam. Met Bitcoin als de bekendste virtuele valuta zagen gelukszoekers over de hele wereld een kans om een graantje mee te pikken in de blockchain. Er zijn twee manieren om deel te nemen; men kan instappen door Bitcoin aan te schaffen en te speculeren, of men kan op zoek gaan naar Bitcoin in de blockchain door de computer te laten rekenen op wiskundige vraagstukken, die bij voldoende oplossingen uiteindelijk kunnen resulteren in het vinden van Bitcoins.

De tijden dat u met uw huis-tuin-en-keuken pc een Bitcoin kon vinden zijn al lang voorbij. De input die de computer krijgt vanuit de Blockchain is dermate complex dat brute rekenkracht nodig is. Daar moet de hardware op aangepast zijn. De meeste mensen die Bitcoin minen, gebruiken daar “mining rigs” voor. Dit zijn “racks” waarin gebroederlijk naast elkaar de moederborden gestoken zitten, voorzien van razendsnelle processoren en zware grafische kaarten (bekend om de rekenkracht) om de klus te klaren. Deze “mining rigs” consumeren een ongekende hoeveelheid energie. Zoveel, dat bij slechte ventilatie, falende koeling of teveel weerstand in de bekabeling, er brandgevaar ontstaat.

Waar ligt het probleem?

Zoals meestal het geval is, is onwetendheid de hoofdoorzaak van calamiteiten. Niet gehinderd door enige kennis sleutelen mensen zelf hun Bitcoinminer in elkaar. De toegepaste componenten moeten echter volledig op elkaar zijn afgestemd, daarbij houdt de kundige bouwer rekening met zaken als het vermijden van brandbare materialen in de constructie, zoals hout of karton. Kabels en kabelmatten dienen netjes gescheiden van elkaar aangebracht te worden en qua weerstand voldoende capaciteit te hebben om niet te warm te worden. Op cruciale plekken in de rig worden hard kunststoffen onderdelen gebruikt zodat bij een gesmolten kabelmantel er geen koperdraad tegen een metalen deel van de behuizing komt. De voeding van de miner moet voldoende capaciteit hebben zodat deze pieken in de stroomvraag kan verwerken.

De positionering van de mining rig is ook van belang als we de experts nagaan. Niet in de buurt van brandbare (binnen)muren, maar het liefst in een open ruimte. Deze ruimte moet voldoende aanvoer van frisse lucht hebben. De expert zorgt ervoor dat er geen brandbare objecten rondom de miner staan. Daarnaast dient men te onderzoeken of de elektriciteitsbekabeling in huis opgewassen is tegen de massale energieconsumptie. Is het niet de Bitcoin miner die vlam vat, dan is het wel de bekabeling die in de muur verwerkt zit.

Meten is weten
Onkunde kan voor problemen zorgen dus. Een goede opstelling is vooraf op alle belangrijke punten doorgerekend. Wat doet de voeding bij een piekvraag aan spanning en het elektriciteitsnet in huis slaagt er niet in deze te leveren, zijn de kabels en kabelmatten van de juiste kwaliteit, komen er geen kabels in contact met elkaar, zitten er geen kabelmatten doorgekoppeld aan elkaar op een en dezelfde aansluiting… Bij het niet voldoen aan de voorwaarden, kan er dus op diverse plaatsen brand ontstaan door oververhitting en kortsluiting. Op diverse Bitcoin fora geeft men elkaar tips om brand te voorkomen. Leveranciers van kant en klare opstellingen geven in het beste geval exact aan wat de energieconsumptie is van de rig. De heavy users die hele bitcoin farms opgesteld hebben staan in lege woningen of fabriekspanden hebben meestal branddetectie en camerasystemen geïnstalleerd.

Brandveiligheid Meester! is dus ook van toepassing op een Bitcoin miner. De brand die kan ontstaan, is helaas niet virtueel.

Monique Lamers

Bronnen:
bitcointalk.org
reddit.com
siberiantimes.com
datacenterknowledge.com

Foto: Pixabay

« Terug naar overzicht