Brandmeldwijzer    T: 024-3607171

Brandveilig op vakantie

Voor sommigen is de vakantie al aangebroken, voor velen is dit de laatste werkweek. Het wisselvallige weer heeft ervoor gezorgd dat Nederland massaal de grens overgaat om te genieten van de welverdiende rust. Zorgeloos genieten, dat is ons doel. Maar… hoe zit het met de brandveiligheid op ons vakantie adres?

Als we onze vakantie voorbereiden, dan hoort daar het hoofdstuk veiligheid bij. Veilig op vakantie gaan betekent voor de meeste vakantievoorbereiders dat de verbandtrommel goed gevuld is, er goede zonnebrandcrème meegaat, er allerhande hulpmiddelen bij insectenbeten ingepakt worden en dat auto en eventueel caravan in technisch goede staat verkeren. Eenmaal op locatie aangekomen, verdwijnt onze zorg. Onterecht, want juist dáár zou het laatste stukje voorbereiding voor een veilig verblijf moeten plaatsvinden!

Vluchtwegen op de camping

Stomtoevallig is het op het moment dat dit blogstuk gepubliceerd wordt, 14 juli. In het Frans: Quatorze Julliet. Dat is een nationale feestdag in Frankrijk, wat ’s avonds op veel plaatsen met vuurwerk gevierd wordt. Laat dit nu, in het droge seizoen, vaak voor brand zorgen Campings in Frankrijk welke, zoals in het zuiden vaak het geval is, omringd zijn door heidevelden, lopen het gevaar om geëvacueerd te moeten worden als er een heidebrand ontstaat door vuurwerk. Als u met uw gezin midden in de nacht moet gaan uitvissen in alle chaos waar u heen moet in geval van calamiteiten, dan worden kostbare minuten verloren. Bij aankomst op een camping verdient het daarom aanbeveling om te vragen naar aanwezige evacuatierichtlijnen, blusmiddelen en vluchtwegen.

Hotel of appartement: doe de vluchtcheck

Logeren in den vreemde. Wie denkt er dan aan brand? Bijna niemand toch? Volledig terecht, staat plezier maken op de eerste plaats. Toch is het van het hoogste belang om in de hotelkamer te zoeken naar verordeningen bij brand. Een vluchtplan hangt vaak op de binnenkant van de hotelkamerdeur. Maar… is deze wel duidelijk? Is deze nog actueel? Aan u de taak om even te controleren of de aangegeven vluchtroutes ook daadwerkelijk actueel zijn en niet geblokkeerd zijn. Logeert u op een verdiepingsvloer? Kijkt u dan eens over de rand van het balkon en stelt u zich voor dat deze uw ontsnappingsroute gaat worden. Is een sprong te doen? Of zijn er klimmiddelen nodig om beneden te geraken? Zijn deze klimmaterialen aanwezig? Allemaal vragen die iedereen beantwoord zou moeten zien, voordat er aan zorgeloos genieten begonnen kan worden.

Brandveiligheid meester in het uitgaansleven

Natuurlijk stopt de brandveiligheidscontrole niet bij de verblijfsaccomodatie. Wanneer u op uw vakantiebestemming gebruik maakt van de aanwezige horeca of uitgaat in één van de gelegenheden, is controle van vluchtwegen ook geen overbodige luxe. Weten wat te doen, zorgt voor meer veiligheid. Bij

binnenkomst in een etablissement even checken waar de aangegeven vluchtwegen zijn, is een kleine moeite. In geval van problemen echter een grote voorsprong wanneer er geëvacueerd wordt. Zorg ervoor dat uw gezinsleden of reisgenoten ook op de hoogte zijn van wat u geconstateerd hebt. Maak afspraken onderling, wat te doen als er plotseling gehandeld moet worden. Rest mij nog u allen een fijne vakantie toe te wensen.

Graag wat bloggen betreft tot eind augustus.

Monique Lamers

Geplaatst op: 14 juli 2016
Terug naar overzicht