Brandmeldwijzer    T: 024-3607171

Brandweerrode koontjes?

Vanwege ons werk spreken we veel mensen die op de een of andere manier betrokken zijn bij brandpreventie en brandbestrijding; ook brandweermannen. Altijd leuk en af en toe komen er hilarische verhalen boven tafel…

“De zolder hoeft u niet te ontruimen, die mag afbranden hoor..”

Eén van de gespreksonderwerpen die me het meest is bijgebleven, is die van de huisraad ruiming. Bij een uitslaande brand komt het wel eens voor dat de brandweer preventief huisraad ruimt, dat wil zeggen: op straat zet of gooit, al naar gelang de haast die geboden is. De brandweer kan een brandend huis, maar ook een belendend pand, ontruimen teneinde te voorkomen dat het vuur voeding krijgt of puur om brandschade te beperken.

U zult begrijpen dat de brandweer in dergelijke situaties niet zit te wachten op aanwijzingen van de bewoners van de panden… Ook kan de brandweer niet stilstaan bij de gevolgen van het op straat zetten van zaken. Dat resulteert nog wel eens in hilarische of hachelijke situaties!

De brandweer komt bijvoorbeeld hier en daar wel eens een hennepkwekerij tegen. Vaak is zo’n kwekerij juist de oorzaak van een brand maar ook wanneer dit niet het geval is en de brandweer tot ontruiming overgaat dan gaan de cannabisplanten gewoon mee naar buiten. Dit geldt tevens voor de dure bakken en apparatuur die in de kwekerij aanwezig waren. Slechts zelden blijft dit zonder (juridische) gevolgen. Het huis blijft wellicht gespaard maar de handel is kapot en de eigenaar annex kweker mag het politiebusje in. Een typisch voorbeeld van een hachelijke situatie welke op puur toeval berust. Niet dat de boel onopgemerkt was gebleven natuurlijk… een brandende hennepzolder legt vast een vrolijke rookdeken over de buurt; eentje waar de hele straat gratis high van kan worden.

Nachtkastje met inhoud

“Bedenk goed wat je in je nachtkastje legt”. Nachtkastjes sneuvelen bij ontruimen ook wel eens en allerhande private zaken sieren daarna het grasveldje. Vervelend voor de eigenaren, vermakelijk voor de omstanders.

50 Shades of Smokey Grey

De topper onder de brandweeranekdotes welke mij ter ore is gekomen. Sinds “50 Shades of Grey” besteedt men blijkbaar steeds meer geld aan attributen die passen bij de levensstijl die in het beroemde boek beschreven wordt. Het blijft echter niet bij attributen. Steeds vaker laten mensen een aparte kamer inrichten in de stijl van Christian Grey… En ja, ook dàt interieur gaat, als dat nodig is, zonder pardon de straat op bij een brand…

Men weet nooit wanneer de brandweer het op straat komt zetten, toch? Nu de grote vraag: gaat u er rekening mee houden? Dat dacht ik al.

Een goede brandmelder is geen “verklikker”

Precies. Laat u niet verrassen door brand en besteed ook thuis wat geld aan fatsoenlijke brandpreventieve maatregelen. Dat maakt dat een eventuele brand zo vroeg mogelijk ontdekt wordt hetgeen de kans op fysieke (en morele) schade beperkt.

Ook voor uw woning is “Brandveiligheid Meester” van belang!

Monique Lamers

Geplaatst op: 11 juni 2015
Terug naar overzicht