Brandmeldwijzer    T: 024-3607171

De oudste brandmeldinstallatie ter wereld

Op 28 april 1852 werd voor het eerst ter wereld een grootstedelijk elektrisch brandalarmsysteem in gebruik genomen. Dat gebeurde in Boston, in de Verenigde Staten. Het systeem bestond uit een serie meldkasten met automatische signalering om de plek van de brand aan te geven. Uitgevonden door William Channing en Moses Farmer, was dit voor die tijd een uitermate succesvol systeem om slachtoffers en schade aan gebouwen en goederen ten gevolge van brand te voorkomen. Een echte mijlpaal, die al snel navolging vond in de gehele VS en Canada.

Brandmeldcentrale

Met het plaatsen van de meldkasten in circuitvorm, gebruik makend van telegraaf technieken, was het eerste alarmnet een feit. De uitvinder, Doctor William F. Channing, werd bijgestaan door ingenieur in de elektronica Moses G. Farmer, welke later de eerste leidinggevende werd over de brandmeldcentrale. Het hele systeem waarmee men in Boston begon bestond uit drie volledige meldkast circuits, drie bel circuits, veertig meldkasten, zestien alarm bellen en een ruwe vorm van centrale brandmeldinstallatie, gehuisvest in een gebouw wat zelf redelijk brandveilig was.

Voortbordurend op oude techniek

In 1925 werd het gebouw waarin de centrale zich bevond verruild voor een mooier gebouw. Dit gebouw bevindt zich, tot op heden, in “the Fenway”, een onderdeel van de parken in Boston. Binnen een straal van 250 meter om dit gebouw heen mocht (en mag nog steeds) niet gebouwd worden, om de kans op overslaande brand te beperken. Het gebouw zelf is volledig opgetrokken uit brandwerende materialen en is dermate ruim van opzet, dat er nog steeds voldoende capaciteit over is om de natuurlijke groei van de stad op te vangen. Er is zelfs een speciale wet aangenomen in Boston, waarin staat dat dit gebouw en het deel van het park waarin het staat, alleen voor brandveiligheidsdoeleinden gebruikt mogen worden.

Brandalarm op basis van Telegraaf Systeem

Tot op de dag van vandaag is dit brandmeldsysteem het hart van het Buro voor Brandalarm in Boston. Sinds de opening in 1925 zijn er 1988 veranderingen aangebracht met de toevoeging van elektronische decoderingsterminals. De brandweer in Boston heeft inmiddels zo’n 1500 meldkasten in gebruik, verdeeld over de straten van de stad. Dit zijn alleen maar de openbare kasten. Daarbij komen nog eens een 1000 master kasten in openbare en privé gebouwen. Het mooie is dat het systeem volledig onafhankelijk opereert van telefoon- en elektriciteitsnetwerken. Het maakt gebruik van een onafhankelijke stroomvoorziening en een eigen net.

Brandveiligheid Meester, al 164 jaar

Het is onvoorstelbaar dat al zo ontzettend lang gedaan wordt met het originele systeem als basis. Blijkbaar is het zo goed, dat men er volledig op vertrouwt. Waar ook op te vertrouwen valt, is ons advies op maat, wanneer u zelf aan een brandmeldInstallatie toe bent. Helaas kunnen wij u geen oldtimer installatie leveren, maar krijgt u alleen maar materialen die gebaseerd zijn op de allerlaatste stand van de techniek.

Monique Lamers

Bronnen:

http://bostonfirehistory.org/firehouses/active-firehouses/fire-alarm-office-59-fenway-back-bay
http://ethw.org

Foto: Het interieur van 59 the Fenway, Brand Alarm Hoofdkwartier in Boston, in 1951. Foto © bostonfirehisto

Geplaatst op: 6 oktober 2016
Terug naar overzicht