Brandmeldwijzer    T: 024-3607171

FireX brandveiligheid meester; ook in China!

Inmiddels zijn onze collega’s Geert en Sander weer terug op Nederlandse bodem. Onlangs hebben zij een FireX project in China afgerond op een voor FireX nogal ongebruikelijke locatie: namelijk een patatfabriek!

Temperatuur te hoog in de bakoven? Blussen!

Geert vertelt over het werk: “Stel je een enorme installatie voor waar volautomatisch van aardappelen patat gemaakt wordt. Een deel van de installatie is een bakoven. Het is van cruciaal belang dat deze oven niet te heet wordt… en daar komen wij in beeld. Onze temperatuurmelders monitoren constant de temperatuur in de oven. Deze melders hebben wij gekoppeld aan een bluscentrale. Wanneer de temperatuurmelders de bluscentrale activeren, worden er kleppen open gestuurd, voor het stoomblussen van de bakoven.”

Verschillen in cultuur

Tijdens de job hebben Geert en Sander samengewerkt en samen geleefd met de lokale arbeiders. Dat heeft indruk op de beide FireX mannen gemaakt. Sander vertelt: “De rechten van de arbeider in China staan mijlenver van die van ons af. Bizar om te zien dat regelmatig door hen gewerkt wordt in onveilige situaties. Alsof daar een mensenleven minder belangrijk zou zijn. Je ziet Chinese arbeiders klimmen op geïmproviseerd hoogwerkersmateriaal en dat doen ze ook nog eens zonder veiligheidsmiddelen. Er heerst een soort collectiviteitsgedachte. Een grote lopende band op zijn plaats krijgen? Terwijl er een werkende heftruck in de hoek staat, geven ze er daar de voorkeur aan om deze met 20 man op de juiste positie te krijgen..”

Bezienswaardigheid

Sander en Geert mogen dan hun ogen uitgekeken hebben, voor de Chinezen aldaar geldt dat niet minder. Beide FireX mannen zijn meer dan eens op de foto gegaan met de lokale bevolking op het platteland. Geert: “Vriendelijke mensen maar er geldt een enorme taalbarrière, niemand praat er een andere taal dan Chinees. Dat werd over en weer veel met handen en voeten praten. Sander voegt hier aan toe: “We kwamen er achter dat veel mensen van het platteland in dat gebied van China nog nooit een westerling gezien hadden.

Inmiddels zijn beide collega’s weer veilig thuis en kan het FireX patatavontuur de geschiedenisboeken in. Geert en Sander kunnen weer genieten van Hollandse kost en ongecensureerde televisie en internet.

Monique Lamers

Geplaatst op: 17 september 2015
Terug naar overzicht