Brandmeldwijzer    T: 024-3607171

Het grootste brandweer oefencentrum ter wereld staat in Qatar

Qatar, of beter gezegd, de Staat Qatar, is een Arabisch emiraat aan de Perzische Golf. Het land is lid van de Arabische Liga en is een absolute monarchie. Staatshoofd is emir Tamim bin Hamad al-Thani. 60% Van de inkomsten komen uit mijnbouwindustrie; vooral olie en aardgas. Sinds 1949 exporteert het land aardolie hetgeen direct zorgdroeg voor de welvarendheid.

Bedrijven als Shell zijn er dan ook te vinden, Shell bouwde er de grootste Gas-to-Liquid fabriek ter wereld, in de industriestad Ras Laffan. Deze welvarende stad en tevens een belangrijke schakel in de productieketen voor brandstoffen, is door Qatar Petroleum en het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Qatar uitgekozen voor de aanleg van het grootste brandweer en calamiteiten oefencentrum ter wereld. Niet zomaar een oefencentrum, maar een bloedserieus opleidingsinstituut met zware eisen en gedegen certificering.

Ras Laffan Emergency Safety College

In november 2013 gingen de deuren spreekwoordelijk open in Ras Laffan en was het Emergency Safety College een feit. Bedrijven werkzaam in de olie, gas en petrochemische industrie, alsmede burgerbescherming-, luchtvaart en militaire organisaties kunnen er hun mensen een volledige opleiding laten volgen.

Met een team van doorgewinterde experts als leraren, levensechte training scenario’s, de meest moderne werktuigen en unieke faciliteiten om in en omheen te oefenen, wordt door de RLESC gegarandeerd van iedere student een professional gemaakt.

Spannende vakken op school

Het naar school gaan in Ras Laffan is gezien het vakkenpakket geen straf. Er wordt getraind binnen de volgende disciplines: brandweerdiensten, burgerbescherming, gevaarlijke stoffen, reageren op noodgevallen, maritieme brandbestrijding, industriële brandbestrijding, opsporing en redding en defensieve rijtechnieken. Er is een diploma programma voor gevorderden.

Het terrein waarop alles plaats vindt is zo’n 100 hectare groot. Er bevinden zich meer dan 28 trainingssituaties en gesimuleerde omgevingen, waaronder een scheepsongeluk, een crash met automobielen, oliebranden, een vliegtuigcrash, een calamiteitensituatie in een petrochemische fabriek, woonsituaties (ook op hoogte) en een winkelcentrum.

Een dorp op zich midden in de woestijn

Op het terrein is plaats voor 250 studenten en 150 medewerkers, die allemaal verblijven, oefenen en werken op deze locatie. Er zijn verschillende verblijfsvoorzieningen en studievoorzieningen, zoals een hotel, een schoolgebouw met verschillende leslocaties, kantoren, een faculteit een moskee en een lestheater.

In de woestijn om Ras Laffan heen staan een brandweerkazerne, een waterzuiveringsinstallatie, een controletoren, diverse opslagfaciliteiten en extra ruimtes voor algemeen gebruik.

Brandveiligheid Meester! roepen in de woestijn… het kan in Qatar!

Monique Lamers

Bronnen:
www.qpic.qa
www.qp.com
www.rlesc.qa
www.wikipedia.com
www.qatarvision.com
www.gulftimes.com

Geplaatst op: 4 mei 2017
Terug naar overzicht