Brandmeldwijzer    T: 024-3607171

Het nieuwe wapen in de strijd tegen brand is de drone

De drone krijgt de laatste tijd meer en meer kritiek vanuit het publiek. Onze privacy zou in gevaar komen wanneer de overheid en de commercie drones inzetten. Toch is de drone niet meer te stoppen. De toepassingen zijn eindeloos, of het nu gaat om het bezorgen van een pizza of pakketje, of het ter plekke krijgen van een AED, de toepassingen van drones strekken van comfort verhogend tot levensreddend.

Als we het over levensreddende inzet van drones hebben, dan hoort daar tegenwoordig ook brandbestrijding bij. De mogelijkheden die drones bieden bij brand zijn eindeloos. We kunnen inmiddels concluderen dat wereldwijd de inzet van drones met de dag toeneemt. Dat begint bij signalering van brand en eindigt bij verzekeringsmaatschappijen die drones toepassen om de oorzaken van brand te achterhalen.

Surveilleren en signaleren

Wereldwijd worden er drones ingezet die vanuit de lucht moeten signaleren of er ergens brand is. Logischerwijs opereren deze drones vooral in bosrijke gebieden, vooral in tijden van extreme droogte. Er worden vaak ATOL (automatic take off and landing) drones ingezet die automatisch opstijgen, vliegen en landen, vaak voorzien van de meest geruisloze motoren die er zijn om de rust niet te versturen ’s nachts. Uitgerust met infrarood camera’s en hittesensoren bewaken deze drones enorme gebieden.

Verkennen

Wanneer er ergens een brand woedt, dan is het voor de brandweer belangrijk om te weten wat voor brand er is en hoe groot deze is. Vanuit de lucht is dit makkelijker in kaart te brengen. Drones zijn dan erg doeltreffend, vaak worden er drones met een FPV systeem (First Person View) ingezet. De drone filmt live datgene waar hij boven vliegt en de beelden worden in real-time doorgegeven op een display van de drone-piloot of geprojecteerd in zijn VR-bril. Zo kan een goed beeld verkregen worden van de omvang en de aard van de brand. Wanneer er een vermoeden is van gevaarlijke stoffen die aanwezig zijn bij de brandhaard, dan is het inzetten van een drone helemaal ideaal. Weten welke stoffen op welke plaats aanwezig zijn kan levens redden bij een brand.

Blussen

Maak een drone groot genoeg en geef hem motoren die sterk genoeg zijn en je hebt een machine die vanuit de lucht kan blussen. Het voordeel van een drone ten opzichte van een blusvliegtuig of -helicopter, is dat de drone precies gestuurd kan worden en onbemand zijn werkt doet. Waar een bemand toestel niet meer komt vanwege het gevaar voor de crew, daar kan een drone wel blussen zonder mensen in gevaar te brengen. Het enige gevaar is het mogelijke verlies van de drone zelf, maar dat is een financiële kwestie. Er zijn drones die onbemand dezelfde laadcapaciteit hebben als een helikopter.

Evacueren

Vanwege hun hoge kostprijs zien we ze nog niet veel, drones die onbemand een rampgebied ingaan en daar mensen ophalen. Toch zijn ze er, bijvoorbeeld de Unmanned K-MAX multi-mission helicopter. Deze drone doet zelfstandig zijn werk en kan een lading door de lucht vervoeren van 6000 pond. Daarmee kan hij op onherbergzame en gevaarlijke plekken mensen en lading brengen en ophalen, zonder dat er extra levens in gevaar gebracht worden.

Onderzoek

Tot slot: als er dan toch brand geweest is, dan kan een brandweerkorps of een verzekeraar de hulp van drones inschakelen om vanuit de lucht de schade te bestuderen. Een overzicht vanuit vogelvlucht geeft een hele andere kijk op de situatie dan wanneer je vanaf de grond kijkt. Ook kan er gezocht worden naar overlevende mensen of dieren als het een grote brand betreft.

Drones zijn nu al niet meer weg te denken in onze wereld en hun toepassing zal alleen nog maar toenemen. Wij juichen het toe, als dat de brandveiligheid ten goede komt.

Monique Lamers

Bronnen:
http://www.dronesatwork.com/category/safety-drones/firefighting-drones/
http://dronelife.com/firefighter-drones/
https://www.firechief.com/2014/03/20/5-drone-technologies-firefighting/

Geplaatst op: 16 maart 2017
Terug naar overzicht