Brandmeldwijzer    T: 024-3607171

“Is dat úw fiets die in brand staat?”

We leven in een bijzondere tijd. Een tijd waarin veel producten verkrijgbaar zijn, die ons helpen comfortabeler te leven. Zoals bijvoorbeeld de elektrische fiets. Onlosmakelijk verbonden aan de elektrische fiets, is het fenomeen “fietsbrand”. Het scheelt maar één letter met het woord fietsband, maar is desalniettemin desastreus voor de dure aanschaf. Gelukkig komen spontane fietsbranden niet al te vaak voor. (In tegenstelling tot brandstichting bij gewone fietsen)

Oververhitting en kortsluiting
Net zoals elk elektrisch apparaat, kan ook de elektrische fiets te maken krijgen met oververhitting en kortsluiting. In negen van de tien gevallen zal dit resulteren in het niet meer functioneren van het elektrische deel van de fiets. Naar de reparateur ermee en er kan weer gefietst worden. Helaas zijn er ook gevallen, waarbij elke vorm van beveiliging faalt en er een kleine brand ontstaat. Ondeugdelijke laders en lithium-ion batterijen die niet voldoen aan de Europese norm zijn oorzaak nummer één van brand bij elektrische fietsen, soms zelfs de veroorzaker van heuse explosies.

Een elektrische fiets bevat relatief veel onderdelen van kunststof, dus dat wil wel branden. Op het eerste gezicht lijkt een brandende, elektrische fiets niet gevaarlijk, toch kan zoiets kwalijke gevolgen hebben. Dan hebben we het niet alleen over malheur in de portemonnee, of bij de verzekeringsmaatschappij. Een brandende, elektrische fiets heeft een accu, die niet met vuur in aanraking mag komen. Zoals elke batterij of accu die aan vuur wordt blootgesteld, kan ook de fietsaccu tot ontploffing komen. De rook die van de brandende onderdelen afkomt, is bovendien giftig. Staat de brandende fiets ook nog eens geparkeerd in een gebied waar vuur een onmiddellijk gevaar betekent, dan is het feest compleet. Denk aan bosrijke omgevingen, droge heide, of overdekte fietsenstallingen.

Bidon of brandblusser mee op de fiets?
De brandweer doet nog laconiek over het fenomeen “fietsbrand”, zo weinig komt het nog maar voor, gelukkig. Toch is de fietsbrand een soort brand die vroeger ondenkbaar was. In 2017 hoort de fietsbrand er gewoon bij en staat hij officieel in het rijtje van soorten branden. “Even met maatje 45 uitrukken”, zegt de brandweer dan. Ergo: een brand die we uit kunnen trappen.

Was het maar zo’n feest: een fietsbrand bij een elektrische fiets heeft in het klein veel kenmerken van een brand bij een elektrische auto. Ook bij een fietsbrand kan er sprake zijn van een chemische brand als de accu aan de beurt is. Wat bezitters van elektrische fietsen kunnen doen: kijk of er Europese keurmerken op de fiets zitten, zorg voor regulier onderhoud aan de fiets en signaleer veranderingen tijdens het gebruik bijtijds. Brandveiligheid Meester! roep je tenslotte het beste vanaf het zadel van een goed onderhouden en gecontroleerde, elektrische tweewieler.

Monique Lamers

Foto: Shutterstock

Bronnen:
www.elektrabikes.nl
www.omroepbrabant.nl
www.omroepgelderland.nl
www.metronieuws.nl

Geplaatst op: 6 juli 2017
Terug naar overzicht