Brandmeldwijzer    T: 024-3607171

Je komt zeker vliegen vangen?

Kunt u zich voorstellen hoe moe slagers in Nederland geweest moeten zijn als zij de vraag “slager, heeft u varkenspootjes?” kregen. Als hun antwoord daarop namelijk “ja”, was, dan volgde steevast: “Nou, dan zult u wel moeilijk kunnen lopen..”. Humor van vroeger, zou je denken….

Nee, dezelfde flauwe humor van vroeger bestaat nog steeds. En nog steeds is het voor onze collega’s “in het veld” net zo vermoeiend als voor de slager van toen om steeds maar dezelfde soort vraag te moeten beantwoorden. Het gaat hier om collega’s die op locatie rookmelders testen. Men meldt zich keurig, gewapend met lange stok met daaraan een soort toeter. Als onze collega’s voor elke keer dat er gevraagd wordt, of men “vliegen komt vangen”, een euro zouden krijgen…

FireX doet veel meer dan alleen de rookmelder testen

Het is ongetwijfeld leuk bedoeld maar soms voelen onze mensen zich door dit soort laconieke opmerkingen een beetje ondergewaardeerd. Wat klanten zich namelijk niet altijd realiseren, is dat FireX niet alleen de rookmelders komt testen. Eerder hebt u al kunnen lezen over zaken die over brandmelders gespannen worden om deze uit te schakelen. Condooms, sokken, boterhamzakjes… Onze servicemonteurs kijken dus of een brandmelder überhaupt wel kan werken. Daarnaast controleren zij of alle rookmelders goed gekoppeld zijn aan de brandmeldcentrale en of de reactie van de melders daar goed op door komt. Tevens wordt gecheckt of er sprake is van vervuiling, of de juiste programmering is toegepast en of alles nog steeds correct op tekening staat.

Brandveiligheid Meester

Bij elk onderhoud kijken de servicemonteurs van FireX of alles voldoet aan de geldende NEN normen. Het kan namelijk zijn dat er bijvoorbeeld veranderingen zijn in gebruik van bepaalde ruimtes. Hierbij worden ook ruimtes waar GEEN rookmelder zit gecontroleerd. Een voorbeeld: een badkamer behoeft normaliter niet van een rookmelder te worden voorzien. Echter, als daar regelmatig een (elektrische) rolstoel gestald wordt, dan heeft die ruimte ineens een opslagfunctie. In dat geval blijven er twee mogelijkheden over: of de rolstoel eruit, of een rookmelder erin. Ook kan het voorkomen dat een ruimte opnieuw verdeeld is en er een (systeem-)wand geplaatst is. Eén kamer heeft dan wel een melder, de andere niet. Is er apparatuur geplaatst bij een melder? Denk daarbij bijvoorbeeld aan airconditioning die achteraf is aangebracht. Zo zijn er diverse zaken waarop de Brand Meld Installatie (BMI) gecontroleerd wordt bij een (half-) jaarlijkse controle. “Vliegen vangen” blijkt dan ineens een zeer specialistisch en secuur werk….

Goed beslagen ten ijs…

Alle medewerkers worden regelmatig bijgeschoold op het gebied van regulering, normeringen, techniek e.e.a. conform de Regeling Brandmeldinstallaties 2011.

Ach en soms… soms spelen we het spelletje gewoon mee. Collega A. kreeg laatst in Amsterdam de vraag of hij vlinders kwam vangen. Hij reageerde daar positief op en vroeg of er op de 21e verdieping nog mooie, zeldzame exemplaren te vinden waren. Het geeft tenslotte ook een goed gevoel om te weten dat na controle de beste grappenmakers van Nederland in een veilig gebouw mogen werken!

Monique Lamers

Geplaatst op: 25 juni 2015
Terug naar overzicht