Brandmeldwijzer    T: 024-3607171

Maakt Augmented Reality de brandweerhelm van morgen?

Communicatie is van levensbelang voor brandweerlieden. Tijd winnen, weten waar het gevaar schuilt, samenwerken, het kan alleen als er onderling goed gecommuniceerd wordt. Toch is het lastig om over alles geïnformeerd te blijven, wanneer men eenmaal in het vuur van de strijd bezig is. Rook is de beperkende factor; deze verhindert dat men snel hulp kan bieden. Een nieuwe brandweerhelm zou echter uitkomst kunnen bieden.

We leven in een tijd waarin op technisch gebied bijna alles maakbaar is. De recente ontwikkelingen op het gebied van Augmented Reality openen een deur naar een geheel nieuwe wereld vol toepassingen die echte veranderingen met zich meebrengen. Augmented Reality is voortgekomen uit de ontwikkeling van Virtual Reality. Waar je bij VR volledig ondergedompeld bent in een door de computer gegenereerde wereld, daar voegt Augmented Reality digitale elementen toe aan de bestaande wereld. Een AR-bril is dan ook doorzichtig en zorgt ervoor dat wat men in het echt ziet gemixt wordt met data die door de computer geprojecteerd wordt. Ideaal voor de brandweerhelm van morgen, moet de ontwerper van de C-Thru brandweerhelm gedacht hebben.

De C-Thru helm verkeert op dit moment nog in de conceptuele fase, waarbij er gewerkt wordt aan een prototype. De techniek die in het ontwerp beschreven wordt, is echter volledig actueel en inzetbaar.


De C-Thru helm kan een revolutie ontketenen

Brandweerlieden die kruipend over de vloer, elkaar vasthoudend, door de rook op zoek gaan in een brandend pand naar slachtoffers. Zes minuten hebben ze gemiddeld. Rookduikers, of ook wel “smoke divers” genoemd. Speciaal voor hen ontwierp de Zweedse designer Omer Haciomeroglu de C-Thru helm. Een helm met een Augmented Reality functie en tal van communicatiemogelijkheden. Tijdens het werk ziet de drager van de helm de vormen van de ruimte waarin men zich bevindt, voor zich geprojecteerd. Belangrijke data over de omgeving en de omstandigheden wordt mee geprojecteerd.

Indien er een slachtoffert gedetecteerd is in het gebouw wordt de weg daarheen aangeduid. In plaats van zich te concentreren op de thermische metingen en het vasthouden van de voorganger tijdens het kruipen, heeft de brandweerman met een C-Thru helm de handen vrij en kan sneller zijn werk doen. Je kijkt met de C-Thru helm letterlijk door de rook heen.

Minder last van de rook dankzij the Cloud

Een C-Thru helm staat in constante verbinding met de draagbare computer van de teamleider die zich buiten het gebouw bevindt. Een thermo-optische camera op de helm geeft live beelden door aan de teamleider; deze beelden worden opgeslagen en bewerkt. De computer analyseert de beelden, berekent de vorm van de ruimte en brengt in kaart waar obstakels aanwezig zijn. Razendsnel wordt deze data teruggestuurd naar de helm, waar ze als wire-frames (geometrische vormen) geprojecteerd worden in het vizier van de helm. Dit gebeurt zo snel, dat de brandweerman live gebruik kan maken van de data. Hoeveel rook er ook aanwezig is, hij weet precies waar in- en uitgangen zijn, waar objecten staan en of er slachtoffers aanwezig zijn. In het concept is ook een verkenningsdrone opgenomen, die voor de brandweermensen uit kan vliegen en alvast data verzamelt over de ruimtes en eventuele aanwezige slachtoffers.

Uiteraard biedt de helm ook alle mogelijkheden om te communiceren door middel van spraak, dankzij de ingebouwde, draadloze microfoon en koptelefoon. Data die door de ene helm gegenereerd wordt, komt direct beschikbaar voor de andere helmen.

Van kruipen naar rennen: evolutie

In plaats van diverse apparaten mee te nemen heeft de C-Thru helm alles aan boord. Dat scheelt enorm veel tijd in de voorbereiding. In de oude situatie, staat de teamleider buiten en schetst handmatig een plattegrond van het gebouw, gebaseerd op de aanwijzingen die de eerste brandweermensen via de microfoon geven. Deze handgemaakte kaart is het houvast om de brandweerlieden te vertellen hoe ze terug moeten komen. Vergeleken bij de functies die de C-Thru helm biedt, is dit ronduit primitief. De allerbelangrijkste factor blijft tijd: met de C-Thru helm op, kan de brandweerman rennen door het pand in plaats van te moeten kruipen.

Niet alleen de ogen, maar ook de oren krijgen hulp

Dankzij active noise cancellation filtert de C-Thru helm geluiden weg. Een brandend gebouw is een zeer luidruchtige omgeving. De helm is geprogrammeerd om geluiden die door mens en dier gemaakt worden te versterken, terwijl het irrelevant geluid weg filtert.

Laten we hopen voor zowel slachtoffers als ook voor brandweermensen, dat de C-Thru helm snel in productie gaat. De helm is een schoolvoorbeeld van het nuttig inzetten van nieuwe technologieën om levens te redden.

Monique Lamers

Bronnen:
www.behance.net
www.tuvie.com
www.interestingengineering.com

Geplaatst op: 18 mei 2017
Terug naar overzicht