Brandmeldwijzer    T: 024-3607171

Ook de dierenwereld kent brandstichters

Natuurlijk is brand niet het eerste waaraan u denkt als we het over huisdieren hebben. Ook niet als we het over dieren in het algemeen hebben. Toch hebben verzekeringsmaatschappijen ieder jaar weer een groot aantal (huis)dieren als veroorzaker van brand in de statistieken staan! Eén ding weten we zeker: brand veroorzaakt door dieren is te allen tijde een echt ongeluk. Zullen we eens een paar voorbeelden de revue laten passeren?

Brand door gevogelte

Als we kijken naar gevogelte, wild of tam, dan is de mens vaak de hoofdschuldige als er brand veroorzaakt wordt. Wat blijkt namelijk: sommige vogels zijn dol op brandende sigarettenpeuken. Een slecht gedoofde sigarettenpeuk of een onbeheerd achtergelaten sigaret kunnen erg interessant zijn voor vogels. Duiven bijvoorbeeld, nemen graag een peukje mee om hun nest te verstevigen. Het kurkdroge nest vat dan vlam en voor men het weet staat de conifeer of den waarin het nest gemaakt is, in brand. Ook schoorsteenbranden worden door vogels veroorzaakt. Brandende peuken die meegenomen worden de schoorsteen in, omdat vogels daar nu éénmaal graag nesten bouwen… voor je het weet staat alles in vuur en vlam. En wat te denken van eksters, die soms peuken gebruiken om deze tussen hun verenpakket door te trekken, om parasieten weg te krijgen. Waar de brandende sigaret terecht komt na gebruik is een onzekere factor. Brand zit dan in een klein hoekje.

Knaagdieren en hun liefde voor elektrakabel

De vonken vliegen er soms vanaf! Stelt u zich eens voor; u laat uw muis of cavia loslopen in de huiskamer. Het beestje voelt zich lekker op zijn gemak onder een kast of een ander meubel en komt daar 220 Volt snoer tegen. De kunststof mantel om elektrakabel kan soms onweerstaanbaar lekker zijn voor knaagdieren. Een aangevreten elektrakabel is onbetrouwbaar en kan kortsluiting veroorzaken, met vonken tot gevolg. Vonken en tapijt samen zijn een prima combinatie voor een smeulend vuurtje. Eén die niet snel ontdekt wordt. Uiteindelijk kan dit een totale woningbrand veroorzaken.

Wilde knaagdieren: dag auto

Wie in het midden of zuiden van het land woont, weet vast en zeker dat steenmarters zich graag tegoed doen aan allerhande kabels onder de motorkap van een auto. Het is er ’s avonds lekker warm en daarom zoeken zij de vrije plaatsen in de motorruimte graag op. Soms eten ze er zelf meegebracht voedsel op.. maar vaak is elektrakabeltje ook niet te versmaden. Kortsluiting kan het gevolg zijn en is slechts een klein vlammetje al voldoende om uiteindelijk de hele auto af te laten branden.

Hond of kat, soms heel erg “aanstekelijk”

Is uw hond goed afgericht en gaat deze niet op zoek naar lekkers in huis? Of wil uw viervoeter nog weleens een rondje door de keuken maken, tegen het aanrecht of fornuis opklimmend? In Amerika is keukenbrand de nummer 1 als het aankomt op brand veroorzaakt door huisdieren. Honden die tegen het fornuis opstaan, om te kijken of er een pannetje lekkers aanwezig is, drukken soms met hun poten tegen de gasknoppen. Verdraait de gasknop en is er een automatische ontsteking aanwezig, dan kan het zijn dat uw hond een brander van het fornuis aanzet. Onbeheerd vuur kan grote brand veroorzaken. Vaak vliegen er zaken in brand die op het fornuis liggen of staan en slaat het vuur over naar andere delen van de keuken.

De nummer 2 in de lijst van huisbranden veroorzaakt door dieren is de poes die een kaars omver loopt, of een olielampje. Gezellig een kaarsje voor het raam neerzetten en even de woonkamer uitlopen.. de poes die over de vensterbank paradeert… die de kaarsenkandelaar omgooit.. Allemaal ingrediënten voor een vitrage- of gordijnbrand.

Ook keukenapparatuur kan een enorme aantrekkingskracht op het poezenvolkje hebben. Een kat die eenmaal ontdekt heeft dat de knop van het broodrooster terugveert, zal dit een geweldig speeltje vinden. Totdat die knop onderin “klik” zegt. Dan is het geen uitdaging meer. Des te groter is de uitdaging om de brand te blussen, die naar aanleiding van oververhitting of kortsluiting in het broodrooster kan ontstaan.

Laten we afspreken dat u niet meteen met een scheef oog naar uw geliefde huisdieren gaat kijken. Een klein inspectierondje door het huis maken, vanuit het gezichtspunt van een huisdier kan echter geen kwaad…

Monique Lamers

Geplaatst op: 30 juni 2016
Terug naar overzicht