Brandmeldwijzer    T: 024-3607171

Rare jongens, die Romeinen…


Brandbestrijding is letterlijk al zo oud als de weg naar Rome. Al in het oude Egypte werden er technische brandblusmiddelen ingezet. Er zijn geschriften die pompachtige constructies vermelden… Toch is het zo dat de eerste, verifieerbare, meldingen van georganiseerde brandblusteams stammen uit het oude Rome. Rare jongens? Zeker niet. Doortrapt waren sommige Romeinen echter wel.

Ignis Salutem Domino! (Brandveiligheid Meester!)

Voorkomen was in de Romeinse tijd zeker beter dan genezen, aangezien die genezing nogal duur was…

De eerste Romeinse brandbrigade waarover in de geschriften iets terug te vinden is, is die van Marcus Licinius Crassus. Geboren rond het jaar 115 voor Christus, in een welgesteld gezin, wist deze Romein op latere leeftijd behoorlijk munt te slaan uit andermans ellende. Crassus maakte namelijk dankbaar gebruik van het feit dat er in die dagen in Rome geen georganiseerde brandbestrijding bestond. Hij richtte zelf een brandweer-brigade op die op zijn top wel 500 brandweerlieden telde. Nu moet u niet denken dat de oude Romein na het schreeuwen van “BRAND!” meteen uit de brand was, als Crassus en zijn mannen opdoken… Dan begon de ellende pas.

Voor het brandend pand stonden de brandweerlieden van Crassus keurig op een rij, te wachten op zijn teken om te beginnen met blussen. Intussen was hun werkgever over de blusprijs driftig in onderhandeling met de eigenaar van het brandende pand. Wat moet zo’n gedupeerde man enorm gezweet hebben en met liefde al zijn contanten overhandigd hebben!

Had de man genoeg betaald, dan werd het sein “blussen” gegeven. Dit geschiedde door een lijn van brandweerlieden te vormen, die emmers met water doorgaven. Kon de eigenaar van het brandende pand echter niet of niet genoeg betalen, dan liet men het gebouw gewoon tot de grond toe afbranden. Als de brand dan vanzelf uit gegaan was, deed Crassus een bod op de smeulende resten (en de grond waarop deze stonden). Zo werd er in een relatief korte tijd een enorme rijkdom vergaard!

Keizer Nero

Nomen est omen is Latijn voor “de naam is een voorteken”. Nero betekent “zwart” in het Latijn. De kleur van houtskool… Nero borduurde met eigen brandweerbrigades verder op het idee van Crassus. In het jaar 60 na Christus had hij goed functionerende brandweerlieden, de Vigiles genaamd. Deze brandweerteams werkten ook volgens het lijnprincipe, ze stonden in de rij en gaven emmers water door, richting de brand. Tevens werden er simpele waterpompen ingezet en zorgde men ervoor dat men belendende percelen sloopte met allerhande hulpmiddelen (zelfs katapulten), om ervoor te zorgen dat het vuur zich niet kon verspreiden.

Deze Vigiles waren beroepsbrandweerlieden. Omdat er natuurlijk niet elke dag brand was kregen ze neventaken. In groepen patrouilleerden ze door de straten van het oude Rome, oplettend of er niet ergens vuur ontstaan was. Tevens hadden zij de functie gekregen van politieagent.

De grote brand van Rome

De ironie wil dat uitgerekend keizer Nero ervan verdacht werd de grote brand van Rome gesticht te hebben, op 19 juli in het jaar 64… Twee derde van Rome werd in de as gelegd. Het is echter nooit met zekerheid vast komen te staan dat het keizer Nero was die het bevel tot brandstichting gaf.

Monique Lamers

Geplaatst op: 3 september 2015
Terug naar overzicht