Brandmeldwijzer    T: 024-3607171

Rare wetten rondom brandweeraangelegenheden in Amerika

We klagen allemaal wel eens over alle regeltjes hier in Nederland en over betutteling door de overheid. Toch zijn de wetten die in ons land zijn opgesteld, wel te verklaren. Ze zorgen er over het algemeen voor dat zaken veiliger en eerlijker verlopen.

In Amerika verschilt de wetgeving per staat en zo af en toe komen er juweeltjes van (vermeende) wetten voorbij, als het om absurditeit gaat. Ik heb voor u met betrekking tot ons vakgebied de meest opvallende vondsten op een rijtje gezet.

Fort Madison, Iowa

“De brandweer is verplicht om 15 minuten lang te oefenen, alvorens men naar de brand rijdt.” Een geruststellende gedachte dat de brandweer volledig getraind 15 minuten later dan had gekund bij een brand arriveert.

Danville, Pennsylvania

“Alle brandweerkranen moeten 1 uur voor elke brand gecontroleerd worden.” Werken er helderzienden bij de brandweer of wordt de taak van het controleren aan pyromanen overgelaten?

New Britain, Connecticut

“Het is verboden om met een brandweerwagen harder dan 25 mijl per uur te rijden, zelfs als er naar een brand gereden wordt.” Dat is ongeveer 40 kilometer per uur. Zou dat met of zonder sirene zijn?

Marshalltown, Iowa

“Het is verboden voor paarden om brandweerkranen te eten.” Hoeveel brandweerkranen zijn in het verleden door paarden opgegeten…..?

Louisiana

“Mensen die zware brandwonden oplopen, dienen deze te rapporteren aan het hoofd van de brandweerbrigade.” De vraag rijst of de brandweer bij elke melding dan even komt kijken.

Charleston, South Carolina

“De brandweer heeft het recht om uw huis op te blazen.” Op zich nog niet zo raar, als dit het enige middel is om verspreiding van een zware brand te voorkomen.

Chicago, Illinois

“Het is verboden om in een etablissement te eten, wat op dat moment in brand staat.”

Marlborough, Massachusetts

“Het is verboden om een atoombom te laten ontploffen in de stad.” Je verwacht het niet. Deze wet is opgesteld door één van de oprichters van het huidige brandweerkorps aldaar, wijlen Thomas Byrnes, die er de bijnaam “Atomic Bomb Tom” aan overhield.

Zo zijn er legio wetten te vinden die vast en zeker zeer relevant waren ten tijde dat ze ingevoerd werden. Wellicht ten overvloede wil ik vermelden dat ik niet in staat ben geweest om te controleren of de wetten ook daadwerkelijk zo gelden of zo omschreven staan in het wetsboek van de betreffende plaats of staat.

Ongetwijfeld zal er hier en daar iets buiten de context hilarisch opgetekend zijn. Over het algemeen geldt echter “waar rook is, is vuur”.

Waarschijnlijk heeft u, net als ik, na het lezen van bovenstaande opsomming een glimlach niet kunnen onderdrukken.

Monique Lamers

 

Foto: Shutterstock
Bronnen:
ww.forums.firehouse.com
www.dumblaws.com
www.angelfire.com
www.wikipedia.org

Geplaatst op: 17 augustus 2017
Terug naar overzicht