Brandmeldwijzer    T: 024-3607171

Stille kracht onder een Haagse gracht

Niet iedereen In Nederland zal het nieuws gevolgd hebben rondom het project Noordwal/Veenkade in Den Haag. Voor veel Hagenezen is dit echter een belangrijk bouwproject van de Gemeente Den Haag. Daar waar nog niet zo lang geleden elke dag circa 60 auto’s kriskras door elkaar geparkeerd stonden en de buurt ontsierden, kan men nu weer genieten van een historische waterloop.

Dicht en droevig

Lang geleden werd de bewuste gracht gedempt omdat dat handiger was. Er werden op het droog gelegde stukje Den Haag parkeerplaatsen gerealiseerd. De buurt verloor er echter het karakter door en inwoners van Den Haag zeiden zich soms te schamen voor de troosteloze en droevige aanblik van het geheel. Daar kwam 2,5 jaar geleden echter verandering in… De gemeente besloot de oude gracht in ere te herstellen. Een kapitaal werk wat uiteindelijk 25 miljoen euro gekost heeft. Geld wat ging zitten in de graafwerkzaamheden, het stutwerk, het ontzien van de monumentale panden bij het plaatsen van de damwanden… een huzarenstukje.

Volautomatische, onbemande parkeergarage onder de gracht!

Om de parkeercapaciteit op peil te houden op de betreffende locatie, leek het de Gemeente Den Haag zinvol om een volautomatische parkeergarage onder de gracht aan te leggen. Alleen die garage heeft al 10 miljoen euro van het totale budget gekost. Zoals u inmiddels wel weet, is een goede branddetectie en brandbeveiliging ook in een parkeergarage van groot belang! En, laten wij daar nou om de hoek komen.

Brandveiligheid Meester!

Een volautomatische parkeergarage (je laat je auto achter en de geautomatiseerde garage zorgt onbemand voor het transport van de auto naar en van de stallingsplaats) is een delicaat systeem vol elektronica, mechanica en sensoren. Er draaien 24 uur per dag, 7 dagen per week diverse veiligheidsprocessen die de parkeerinstallatie zelf bewaken. Er kan echter altijd brand ontstaan, is het niet in de installatie zelf, dan wel in een geparkeerde auto. Dergelijke branden tijdig detecteren, melden en automatisch blussen is van uitermate groot belang. Fire Technology B.V. heeft dit project voorzien van een hogedrukwatermistsysteem met een automatische testfunctie in het kader van de regulier vereiste, tweewekelijkse test. Dit draagt in hoge mate bij in de efficiency voor onderhoud op een niet-bemande locatie. Het hogedrukwatermistsysteem wordt bewaakt door een FireX hogedrukwatermist meldcentrale.

Zonder deze brandveiligheidssystemen zou de prestigieuze parkeergarage niet eens in gebruik genomen mogen worden. Wij noemen het onze stille kracht… U ziet ons niet, daar onder de gracht. Maar we zijn er wel…

Monique Lamers

Geplaatst op: 9 juli 2015
Terug naar overzicht