Brandmeldwijzer    T: 024-3607171

The Stillman Fires Collection

Het internet is soms net een schatkist. Zo af en toe vind je uniek materiaal, zomaar voor het oprapen, online.

In dit geval ook nog eens legaal want de meeste content die op internet wordt aangeboden is aan copyright onderhevig.

Op https://archive.org vinden we Internet Archive. Een non-profit online bibliotheek met miljoenen gratis boeken, films, software, muziek, websites en nog veel meer. De website is opgericht in 1996 met als doel het internet te archiveren. Vandaag heeft men meer dan 20 jaar aan web historie voor ons  nageslacht opgeslagen. De missie van Internet Archive is om iedereen universele toegang te bieden tot alle kennis die vrij van rechten opvraagbaar is.

Juweeltjes binnen ons vakgebied

Op Internet Archive vonden we The Stillman Fires Collection. Oude zwart-wit Amerikaanse films uit onder andere de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw.  Verrassende beelden omdat filmen nog in de kinderschoenen stond maar men het blijkbaar toch nodig vond om bewegend beeld vast te leggen. Sommige films zijn zelfs achteraf ingekleurd.

The Stillman Fires Collection bestaat uit 7 films die alle de moeite van het bekijken waard zijn. Erg leuk om te zien is het systeem met Fire Boxes, de brandalarmkasten die her en der door de stad verspreid stonden. Ik heb daar overigens al eens een blog aan gewijd, namelijk (https://www.firex.nl/blog/de-oudste-brandmeldinstallatie-ter-wereld/ ).

Een waarschuwing is op zijn plaats: er werd namelijk in die tijd geen rekening gehouden met tere zielen. De eerste film die onderaan de pagina staat aangegeven met de titel “Five Fires” betreft een film die van een brandonder-zoek is gemaakt; daar worden de stoffelijke resten van slachtoffers getoond. Zelfs in zwart wit met een ietwat onscherp beeld zijn deze passages nog steeds heftig. Kijken op eigen risico dus.

Licht uit, projector aan!

De link die wij u hier geven, voert u naar een alleraardigst brandweer instructiefilmpje; veilig om te bekijken. Scrolt u op de pagina naar beneden, dan komt u de overige films tegen.

Klik hier: https://archive.org/details/Pa2112Compan

Monique Lamers

Geplaatst op: 22 september 2017
Terug naar overzicht