Brand en etenswaar: soms een gelukkige, soms een ongelukkige combinatie

Ik hoor u denken, met de mooi weer periode net achter ons gaan we het over barbecue hebben. Helaas, een barbecue is het vrijwillig samen brengen van eten en vuur. Nee, we gaan het hebben over brand met voedsel in de hoofdrol.

Zo af en toe komen we berichten tegen op internet waarvan de wenkbrauwen even omhooggaan. Voedselbrand bijvoorbeeld. Dat zet ons dan op het spoor van andere berichten, waar voedingswaar en vuur een hoofdrol spelen. Ik deel graag twee opmerkelijke situaties met u.

Geitenkaas legt Noorse tunnel lam
In Noorwegen werd de Brattli tunnel bij Tysfjord in 2013 compleet onbruikbaar wegens een enorme geitenkaasbrand; 27 ton Brunost kaas, een echte Noorse delicatesse, vatte om onverklaarbare redenen vlam in een trailer. De chauffeur die de brand opmerkte zette de vrachtwagen stil op 100 meter afstand van de ingang van de tunnel. De bruine kaas, met een enorm hoge concentratie vet en suiker, brandde alsof het benzine was. De giftige rook die zich daarbij ontwikkelde, zorgde voor hinder bij de bluswerkzaamheden. Vijf dagen duurde de brand, waarna de schade aan de tunnel dermate groot bleek, dat deze nog weken gesloten bleef. Gelukkig is er geen persoonlijke schade ontstaan, behalve dat liefhebbers van deze delicatesse het even moesten stellen zonder hun kaas.

Bier lest niet alleen maar de dorst
In januari 2014 stopte een brandweercommandant in zijn vrije tijd om een gestrande vrachtwagenchauffeur bij te staan die aan de kant van de weg stond met rokende remmen. Het voorval vond plaats in Austin, Texas. Door oververhitting was er brand ontstaan bij een van de achttien wielen van de trailercombinatie. De brandweerman bluste de eerste brand met de in de truck aanwezige brandblusser, echter tevergeefs. De brand laaide opnieuw op en kreeg grip op de band. Uit angst voor het totaal afbranden van de combinatie vroeg de brandweerman aan de chauffeur wat hij vervoerde. “Bier”, luidde het antwoord. Ter plekke ontstond het plan om het brandende wiel te gaan blussen met het ingeblikte bier (Coors, voor wie het wil weten). Blikje na blikje werd er opengetrokken, waarna de inhoud richting de vlammen verdween. Uiteindelijk lukte het om de brand onder controle te krijgen. Zowel de chauffeur als de brandweercommandant zijn ervan overtuigd dat zonder het bier de truck verwoest zou zijn.

Monique Lamers

Foto: Shutterstock
“Brunost is de volvette kaasdelicatesse uit Noorwegen met een caramelachtige smaak”

Bronnen:
bbc.co.uk
gq.com
grubstreet.com
huffingtonpost.com

« Terug naar overzicht