Brand! In de neus om precies te zijn

Zo af en toe stuiten we tijdens het surfen naar leuke wetenswaardigheden omtrent ons vak op berichten, waarvan je denkt: lees ik dat nu goed? Van die berichten waar je een glimlach van om je mondhoeken krijgt. Een goede reden om de informatie hier te delen!

Een bekend probleem bij brandbeveiliging, is het tijdig alarmeren van doven en slechthorenden. Een gangbaar brandalarm werkt door middel van het uitzenden van een snerpende alarmtoon die irritant en hard genoeg klinkt om mensen uit hun slaap te halen. Als je echter doof of zeer slechthorend bent dan werkt deze methode niet. De branche heeft daar alternatieven voor in de vorm van hele felle flitslampen of apparatuur die een hele intense trilling veroorzaakt.

In 2011 haalde een bedrijf uit Japan echter het nieuws, door met hun speciaal ontwikkelde brandalarm voor doven en slechthorenden de lg Nobelprijs in de wacht te slepen. Deze Nobelprijs is een knipoog naar de uitreiking van de officiële Nobelprijzen en wordt doorgaans net voor de officiële Nobelprijzen uitgereikt. De lg Nobelprijzen worden gegeven aan wetenschappelijke doorbraken die als kenmerk hebben dat ze mensen eerst aan het lachen maken en hen daarna aan het denken zet.

Het Wasabi Brandalarm
Vindt u Sushi ook zo lekker en eet u het vaak? Dan heeft u vast wel eens de vergissing gemaakt om net iets te veel Japanse Wasabi pasta op de Sushi te doen. Het gevolg is een niet te stuiten sterk irriterend gevoel in de neus. Een sensorische beleving die tot in de voorhoofdsholten voelbaar is. Dit fenomeen bracht een Japans onderzoeksteam op een lumineus idee. Men was zich bewust van het feit dat doven en slechthorenden minder overlevingskansen hebben bij brand indien een regulier brandalarm gemonteerd is. In de ontwikkeling van het Wasabi brandalarm heeft het onderzoeksteam eerst de irriterende stof geïsoleerd in Wasabi, genaamd Allyl Isothiocyanaat. Het is geen geurige stof maar een zogenaamde “somatosensatie”. Ons zenuwstelsel ervaart deze stof als pijnlijk en stekend. Somatosensorische stoffen worden zelfs tijdens de slaap door ons lichaam waargenomen. Dat is de reden waarom de proefpersonen allemaal wakker werden nadat men Wasabi aan de lucht had toegevoegd en deze werd geïnhaleerd. Inmiddels heeft het bedrijf (Seems, Inc.) er patent op verleend gekregen.

Van de 100 geuren bleek Wasabi onverslaanbaar
Een van de onderzoekers is Makoto Imai, van het departement voor psychiatrie aan de Shiga University of Medical Science. Meer dan 100 nare luchtjes heeft men getest op slapende proefpersonen waaronder de geur van rottende eieren. Wasabi scoorde echter in alle gevallen dankzij somatosensatie. Slechts één proefpersoon sliep door vanwege een extreme verkoudheid en de daarbij behorende verstopte neus.

Denkt u de volgende keer wanneer u die gevaarlijk ogende, groene toef Wasabi op uw Sushibordje ziet liggen, even aan uw brandveiligheid thuis? Brandveiligheid Meester! ook met houten stokjes.

Monique Lamers

Bronnen:
theguardian.com
popularmechanics.com
reuters.com
telegraph.co.uk
cnet.com

Foto:Pixabay.com
Credits: A.E. Ewan – Braunschweig

« Terug naar overzicht