Brand in de woestijn – en dat al sinds 1971

Heeft u ooit gehoord van de Krater van Derweze? Derweze is een dorpje in de provincie Ahal in Turkmenistan. De gasreserves in het woestijnachtige gebied zijn groot, reden genoeg om er in 1971 naar te boren. De geologen konden destijds het instorten van de bodem niet vermoeden en werden geconfronteerd met een bijkomend probleem: er ontsnapte gas uit de krater. Om ontlading van giftig gas te voorkomen besloten de geologen om het gas aan te steken en af te laten branden. Waar men destijds niet op gerekend heeft, is dat de gasvoorraad dermate groot is, dat het vuur tot op de dag van vandaag nog niet uit is.

De poort naar de hel
In Turkmenistan wordt de sinds 1971 brandende krater ‘De poort naar de hel’ genoemd. Het heeft er ook alles van weg: een verzengend vuur, gepaard gaand met kokende modder. Op kilometers afstand te zien maar vooral te ruiken. Het gebied rondom de krater ruikt namelijk voortdurend naar zwavel. De kern van de vuurzee is maar liefst 60 meter breed en 20 meter diep.

Dichtgooien of toeristisch exploiteren?
Acht jaar geleden bracht de president van Turkmenistan een bezoek aan de stinkende brandhaard, bezorgd om de invloed ervan op omliggende gasvelden. Er werd het bevel gegeven om de krater te dichten, of andere maatregelen te nemen. Vooralsnog wordt er in Derweze echter meer verdiend aan het kratertoerisme dan aan het herwinnen van gas uit de Poort naar de hel.

Mocht u zelf een kijkje willen nemen in Derweze, dan zijn hier de coördinaten. Zorg wel dat u niet te dicht bij de rand komt.

Monique Lamers

Bronnen:
2oceansvibe.com
wikipedia.com
telegraph.co.uk

Foto:Shutterstock
Credits: Darvaza Gas Crater

« Terug naar overzicht