Brandmelders… soms zou je die uit willen zetten, toch?

Een brandmelder welke, door toedoen van menselijk handelen, loos alarm geeft dient te worden voorkomen. Er zijn legio redenen te bedenken waarom men een brandmelder in een bepaalde ruimte (tijdelijk) uitgeschakeld wil zien. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een andere toepassing van de betreffende ruimte. In het extreemste geval kan men bijvoorbeeld denken aan het inrichten van een rookkantine. Mensen worden inventief als het gaat om het uitschakelen van brandmelders; onze mensen “in het veld” komen dan ook de meest uiteenlopende “oplossingen” tegen om brandmelders onklaar te maken.

Condoom anoniem

We waren al gewend aan bijv. boterhamzakjes, tape en stofkapjes als middel om een brandmelder “de mond te snoeren”. Een condoom echter, dat was nieuw. Het gevolg: brandveiligheid NIET meester en vrijveiligheid ook niet! Een anonieme gast van het hotel waar wij deze brandmelder zo aantroffen heeft een condoom als voorbehoedsmiddel tegen loos alarm ingezet. Grappig wellicht, inventief ook, maar net als bij alle andere genoemde noodoplossingen niet de juiste manier!

Hoe dan wel?

De enige correcte wijze van uitschakeling is via de programmering van de brandmeldcentrale (BMC). Daar kan de betreffende brandmelder overbrugd en dus tijdelijk uitgezet worden. Deze overbrugging dient geprogrammeerd te worden door de officiële Beheerder van de brandmeldinstallatie (BMI). Deze beheerder is een speciaal daarvoor opgeleid persoon, handelend in dienst van de gebruiker. Volgens de NEN 2654 (Beheer, controle en onderhoud van brandbeveiligingsinstallaties) is deze beheerder degene met verantwoordelijkheid voor het functioneren van het aanwezige systeem en de mogelijke wijzigingen van het gebruik c.q. de inrichting van het object. Bij een structurele wijziging van het gebruik van een ruimte hoort mogelijk ook een structurele aanpassing van het aanwezige brandmeldsysteem.

Als het moet, doe het dan goed!

Een eigenhandig, niet langs de officiële weg, uitgezette brandmelder vormt een risico. De brandmelder zit er tenslotte niet voor niets. Daarom is het van belang dat, indien er onverhoopt tijdelijk een uitschakeling dient plaats te vinden, dit onder supervisie van de verantwoordelijke beheerder gebeurt. FireX verzorgt cursussen Beheerder brandmeldinstallatie op locatie. De taken van de beheerder BMI kunnen echter, indien gewenst, ook door een Onderhoudsdeskundige Brandmeldinstallaties van FireX uitgevoerd worden.

Het kan geen kwaad om als beheerder van de BMI en/of als eigenaar van een pand eens een rondje te lopen langs alle brandmelders; wellicht komt u melders tegen die op welke wijze dan ook ongeoorloofd buiten werking zijn gesteld waarbij daarna vergeten is deze dit weer ongedaan te maken….

Monique Lamers

« Terug naar overzicht