Brandveiligheid Meester zijn is niet vanzelfsprekend!

Laat ik beginnen met iedereen een gezond, succesvol en veilig 2016 toe te wensen.

Onze slogan bleek afgelopen jaarwisseling weer eens actueel te zijn. Op veel plaatsen in Nederland zou men graag Brandveiligheid Meester geweest willen zijn, maar was men het helaas niet… met alle gevolgen van dien!

De nieuwsberichten over branden rondom de jaarwisseling logen er dan ook niet om.

Rook, voor niemand goed

In het nieuws is melding gemaakt van een brand in een stoffenwinkel in Amsterdam. Een tiental woningen daar omheen staan dermate in de rook dat de bewoners geëvacueerd moeten worden. Onder hen is een aantal mensen dat rook heeft ingeademd, zij worden uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Een opvallend detail is dat de rookontwikkeling op zijn hevigst was nadat de brand geblust was. Hulde voor het optreden van de brandweer Amsterdam. De brand meester zijn betekent echter niet dat de zorg na het bluswerk ophoudt. Meer over het gevaar van rook vindt u hier: Blog Rook bij brand is schadelijk

Brandblusinstallaties zijn onderhoudsgevoelig

In Enschede heeft een aantal huishoudens een tijd zonder water gezeten na een brand op oudjaarsnacht. De sprinklerinstallatie was bij een brand in een flat weliswaar in werking getreden maar wilde, nadat de brand onder controle was, niet meer uit. De brandweer heeft noodgedwongen de watertoevoer naar de flat moeten afsluiten. Brandveiligheid Meester zijn houdt echter niet op bij het hebben van een blusinstallatie. In het belang van ieders veiligheid dient zo’n installatie periodiek gecontroleerd te worden. Een juiste keuze van blusinstallatie kan helpen om schade achteraf te beperken. Een watermistblussysteem beperkt waterschade bij een brand. Marioff HI-FOG® blussystemen worden wereldwijd ingezet op plaatsen waar water onherstelbare schade aan zou kunnen richten. Een mooi voorbeeld daarvan is hier te vinden: Blog Alle zegen komt van boven in St. Patrick’s Cathedral

Dan slopen we de brandmelder toch?

Het meest opmerkelijke nieuws was een ontruiming van een hotel in Baarn. Waarschijnlijk is er gerookt op één van de kamers waardoor in het hotel de brandmeldinstallatie afging. Veel gasten reageerden goed door meteen te evacueren. Helaas echter vond een aantal gasten die loeiende brandmelder nogal irritant en vernielden deze zodat men lekker door kon slapen. Een onverantwoordelijke actie; deze brandmelders zitten er natuurlijk niet voor niets. Omdat er zoveel brandmelders kapot waren gemaakt door gasten was het hotel niet meer brandveilig volgens de normen van de brandweer en moest er ontruimd worden. Het levende bewijs dat men als individu zelf mede verantwoordelijk is voor de eigen veiligheid als het om brand gaat. Roken in ruimtes waar dit niet kan vanwege brandmelders is trouwens een “hot” item. We hebben er eerder een blogstuk aan gewijd: Blog Brandmelders…-soms zou je die uit willen zetten,toch?

U mag 365 dagen per jaar kritisch zijn

Een goed voornemen voor dit nieuwe jaar: kijk eens kritisch naar de brandveiligheid in uw eigen situatie! Als uw pand te maken krijgt met brand; hoe veilig is de situatie dan? Kunt u daadwerkelijk “Brandveiligheid Meester” roepen?

Laten we van 2016 gezamenlijk een (brand-)veilig jaar maken!

Monique Lamers

« Terug naar overzicht