Exit building before tweeting

De kans dat u dit blogstuk leest op uw smartphone of tablet is erg groot. We zijn gewend om op te staan en naar bed te gaan met social media. Overdag is de smartphone altijd binnen handbereik en een deel van de lezers heeft zijn of haar mobiel altijd paraat…

Wat zijn de tijden toch veranderd. Werden we vroeger nog verrast door het 20:00 uur Journaal, tegenwoordig krijgen we het nieuws heet van de naald binnen, elke seconde van de dag. Dat kan alleen dankzij ooggetuigen-verslagen, die weer mogelijk worden gemaakt door onze mobiele communicatie apparatuur met foto- en filmmogelijkheden. Prachtig. Maar soms ook gevaarlijk.

In case of fire, exit building before tweeting

Gekscherend bedoeld kwamen een tijd geleden de eerste zogenaamde waarschuwingsborden voorbij op social media. In geval van brand eerst het gebouw verlaten en er DAARNA pas iets over roepen op twitter. De waarschuwing heeft het zelfs gehaald tot de koffiemok en het t-shirt. Toch zit er een grote kern van waarheid in. Juist dàtgene wat twitter groot heeft gemaakt, de razendsnelle manier van nieuwsverschaffing doordat iedereen “reporter” is, heeft ervoor gezorgd dat er onder social media gebruikers een soort collectieve nieuwsmeldplicht is ontstaan. Alles wat nieuws is of kan worden, wordt gedeeld. Zo ook calamiteiten terwijl “het vege lijf redden” eigenlijk prioriteit nummer één zou moeten zijn.

#Hetbrandt #ojee #waarishierdenooduitgang

Het eerste wat iedereen zou moeten doen wanneer men in een vreemd pand is, is checken waar de vluchtwegen zijn. Spot even die nooduitgang, dat scheelt kostbare seconden wanneer je hem nodig hebt. Daar begint al een deel van het probleem. We kijken al lopend in onze smartphone en letten niet op de omgeving. Op het moment dat er calamiteiten zijn, is een deel van de mensen geneigd om naar de oorzaak toe te gaan, met een onbedwingbare drang om het geheel vast te leggen en te delen online. “FIRST!”, u kent de kreet wellicht. Daarmee claimt de social media gebruiker zijn winnaarsplek in het als eerste brengen van het nieuws. Vluchten zou beter zijn, alleen al om de mensen die wèl willen evacueren niet in de weg te lopen of een verkeerd signaal te geven.

In de weg lopen

Hulpdiensten worden soms ook gehinderd door de talloze omstanders die de brand of een ongeluk via het schermpje van hun mobiel volgen. Ongemerkt komen de “reporters” te dichtbij of heeft men niet in de gaten dat men tot last is. De film, de foto’s.. allemaal belangrijker dan de veiligheid.

Even de nooduitgang spotten

Zullen we iets afspreken? Dat, wanneer u in den vreemde bent, u zich altijd op de hoogte stelt van waar de nooduitgang zich bevindt? Waarom dat een goede gewoonte moet worden? Omdat u dan heel bewust bezig bent met uw en andermans veiligheid. U hebt de nooduitgang gespot voordat het dringend nodig was. #Brandveiligheid #Meester!

Monique Lamers

« Terug naar overzicht