Een frisse en vooral brandveilige start

Laat ik beginnen met u allen een gezond, veilig en succesvol 2015 te wensen.

Als we het nieuws net na de jaarwisseling bekijken, dan kunnen we concluderen dat er een relatief beperkt aantal calamiteiten hebben plaatsgevonden met Oud en Nieuw. Desondanks had de brandweer het wederom druk…

Automatisch alarm hoofdoorzaak van onnodig uitrukken brandweer

We worden als individu elke keer weer geconfronteerd met overheidsberichtgeving waarin ons verteld wordt dat we een doordachte afweging moeten maken voordat we 112 bellen. Het is tenslotte een noodnummer. Elke onnodige melding zet een heel apparaat in werking wat op dat moment elders niet meer inzetbaar is, waar het wellicht echt nodig is. Los van het gevaar wat dat oplevert kost het veel geld.

Wist u dat de brandweer in Nederland elk jaar met een gigantisch aantal meldingen geconfronteerd wordt, die later loos alarm blijken te zijn? De cijfers liegen er niet om: conform berichtgeving van de NOS werd de brandweer in 2014 geteisterd met 1 melding per 12 minuten, hetgeen neerkomt op 43.800 oproepen over het totale jaar gezien! U kunt zich voorstellen wat een gevaar dit oplevert en hoeveel geld daarmee gemoeid gaat.

Symptoombestrijding

De meeste meldingen komen van automatische brandmeldinstallaties. Het is derhalve logisch dat er aan het aantal valse meldingen iets gedaan moet worden. In het Bouwbesluit van 2012 is de regelgeving dusdanig gewijzigd, dat het voor minder projecten noodzakelijk is om een directe doormelding naar de brandweer te hebben. Zie daarvoor o.a.: https://www.firex.nl/brandmeldwijzer. Natuurlijk reduceert dit het aantal loos alarm meldingen naar de brandweer omdat het totaal aantal aansluitingen omlaag gebracht wordt. Het is echter symptoombestrijding, de absolute getallen met betrekking tot doormelding naar de brandweer gaan omlaag, maar het totaal aantal brandmeldingen blijft natuurlijk identiek.

Het “Peter en de Wolf” effect

Kent u het sprookje van Peter en de Wolf nog? Een toename van valse meldingen van gevaar heeft tot gevolg dat meldingen niet meer serieus genomen worden en de alertheid drastisch afneemt. Betrouwbaarheid dient voor alles te gaan! Een systeem dat frequent ongewenst afgaat wordt, in het geval er zich daadwerkelijk een brandsituatie voordoet, veelal niet direct serieus genomen met een reductie voor een effectief ontruimen tot gevolg. Dat kan fatale gevolgen hebben.

Het kan altijd beter

Deregulering en kostenreductie zijn een goed streven. De echte winst is echter te behalen door de focus primair te leggen op de kwaliteit van de toegepaste systemen en de eindgebruiker bewust te maken van de aanwezigheid van dat systeem en de mogelijke beperking van het gebruik van een ruimte.

Als FireX zijn we een Kiwa NCP erkend branddetectiebedrijf conform de Regeling Brandmeldinstallaties 2011, waar deskundige medewerkers het complete proces van het opstellen van een Programma van Eisen tot en met het onderhouden beheersen. Juist het contact tussen een deskundig bedrijf en een opgeleide klant leidt tot een proces waar wezenlijke reducties in het aantal ongewenste en onechte meldingen bereikt kunnen worden!

Het streven dient immers te zijn dat iedere melding te herleiden is tot een oorzaak. In iedere situatie dienen ongewenste en onechte meldingen voorkomen te worden, of er nu een eis is voor doormelding of niet.

Brandveiligheid Meester

Een goed voornemen voor 2015 voor iedereen: kritisch kijken naar de brandmeldinstallatie en de procedures welke gelden binnen uw organisatie of bedrijf. Dat voorkomt onnodige kosten, reduceert gevaar en levert gemoedsrust op! Wilt u weten of uw bedrijf of organisatie Brandveiligheid Meester is? Neem dan gerust contact op met ons, wij helpen u er graag bij.

Monique Lamers

« Terug naar overzicht