Het Brandweermuseum in Borculo is een bezoek meer dan waard

We schrijven 1956. Ergens op een zolder in het Achterhoekse dorp Borculo werden enkele brandweer handpompen gevonden die daar in de Tweede Wereldoorlog verborgen waren om uit Duitse handen te blijven. De toenmalige leden van de vrijwillige brandweer raakten geïnspireerd door deze vondst die ze vervolgens met zoveel mogelijk mensen wilden delen. Het enthousiasme resulteerde in het maken van een heus brandweermuseum…

Na de vondst van de handpompen in 1956 richtten de leden van de vrijwillige brandweer hun museum in, aan de Korte Wal, in het Spuythuis, de voormalige brandweerkazerne. Al snel kwam men ruimte te kort en verhuisde men naar een pand aan de Burgemeester Bloemerstraat, om uiteindelijk in 1977 te verhuizen naar het huidige pand, aan de Hofstraat 5. Dit pand, de voormalige Hofschool, is met vereende krachten verbouwd door de leden van de vrijwillige brandweer.

Vrijwillig specialisme viert hoogtij

Het Brandweermuseum krijgt geen subsidie en moet het financieel hebben van giften en de opbrengst van de verkochte toegangskaarten. Daarom worden alle werkzaamheden, ook de technische, uitgevoerd door vrijwilligers. Bedenk dan, dat men ooit begon met circa 50 spuiten die gerestaureerd zijn door de leden zelf. Inmiddels telt het museum zo’n 50 grote en kleine brandweerwagens, bijbehorende attributen en een uitgebreide collectie met brandweerhelmen. Als klap op de vuurpijl kan de bezoeker zich ook nog eens vergapen aan een mooie collectie miniaturen.

Het grootste brandweermuseum van Nederland

Volgens de Stichting Brandweermuseum is het Brandweermuseum Borculo de grootste in zijn soort, in Nederland. Het totale oppervlak van het onderkomen bedraagt maar liefst 3.400 m2. De bezoeker krijgt echt een goed beeld van de brandbestrijding van het prille begin tot begin jaren ’80.

Te bezichtigen zijn onder andere leren emmers, stortzakken, emmerspuiten, een pomp gebouwd op een kruiwagen, verschillende handbediende pompen welke werden getrokken door manschappen, een fraaie stoomspuit en diverse pompen aangedreven door benzine- of dieselmotoren. Kleine en grote uitrustingsstukken die nodig waren om een brand te kunnen bestrijden treft men er ook aan; al met al te veel om op te noemen.

Tevens Stormrampenmuseum

De kans is uitermate klein dat er onder de lezers van deze blog mensen zijn die de stormramp van 1925 hebben meegemaakt. Om de cycloon die Borculo teisterde in 1925 in herinnering te houden huisvest het Brandweermuseum Borculo ook het Stormrampenmuseum. Daar wordt via foto’s, artikelen en voorwerpen getoond welke impact de cycloon heeft gehad. Niet alleen de ramp in Borculo uit 1925 wordt getoond maar ook die van de stormramp 2 jaar later toen een windhoos over de Achterhoek trok. Een indrukwekkend stukje geschiedenis.

Wie het museum wil bezoeken kan dit met het hele gezin doen. Voor kinderen is er een leuke speurtocht door het museum. Let wel, teneinde teleurstellingen te voorkomen, op de beperkte openingstijden in de wintermaanden.

Monique Lamers

https://brandweermuseumborculo.nl

Fotomateriaal © Brandweer- en Stormrampenmuseum Borculo
Beeldmateriaal is gebruikt met toestemming van H. Kistemaker van de Stichting Brandweermuseum

« Terug naar overzicht