Let extra op brandveiligheid met warm weer

Met het mooie weer van de afgelopen periode vliegen de ventilatoren, koeltorens op waterbasis en mobiele airconditioners weer als warme broodjes over de toonbank. Heerlijk, die koelte. Toch zit er een keerzijde aan de inzet van dergelijke apparatuur, als het om brandveiligheid gaat.

Oververhitting, kortsluiting en overbelasting

Elektrische apparatuur kan om verschillende redenen niet brandveilig zijn, zeker als het warme weer al een tijdje aanhoudt. Goedkope ventilatoren zijn vaak niet gemaakt voor langdurig continu gebruik. De motor kan oververhit raken en daardoor kan er kortsluiting ontstaan. Daarmee neemt het risico op brandgevaar toe. Wie een ventilator van zolder haalt doet er goed aan om te kijken of er geen stofophoping zit achter de ventilatiesleuven die de motor moeten koelen. Openschroeven is voor veel gebruikers een station te ver, de korte stofzuigermond even op de sleuven zetten kan al een groot verschil maken.

Water en stroom gescheiden houden
Speciale aandacht verdienen de populaire en betaalbare koeltorens die momenteel veel verkocht worden. Ze lijken op airconditioning apparaten maar werken anders namelijk door een bakje gevuld met water in het apparaat te plaatsen, waar overheen een ventilator vervolgens lucht blaast. Water en elektra in elkaars buurt zijn van nature geen veilige combinatie; ook hier kan kortsluiting door ontstaan. Let goed op bij het vullen van het waterreservoir dat er geen water in of op het apparaat gemorst wordt. Tevens verdient het aanbeveling om de stekker rechtstreeks in een stopcontact te steken, in plaats van een verlengkabel te gebruiken die op de grond ligt. Bij eventuele waterlekkage kan het water de stekkerdoos namelijk bereiken.

Kilowatts en ampères vragen om capaciteit
Mobiele airco’s zijn een verhaal apart. Dit zijn namelijk de allergrootste energieverslinders. Om voldoende koelcapaciteit te hebben wordt er veel stroom verbruikt. Niet alle groepen in de meterkast zijn berekend op een dergelijk verbruik; soms is de elektrabekabeling in huis ook niet dik genoeg om de power te kunnen leveren. Hoe dunner de kabel die naar het stopcontact loopt, hoe meer weerstand er optreedt en daarmee ontstaat er een enorme warmteontwikkeling. De temperatuur kan zo hoog oplopen dat de ommanteling van de elektrakabel smelt en de draden kortsluiting maken. Wanneer dit in de spouw gebeurt dan heeft u daar geen zicht op. Lees altijd de handleiding van de apparatuur die u in gebruik neemt om na te kijken wat het stroomverbruik is. Check of de groep waarop u het apparaat aansluit hier genoeg capaciteit voor kan leveren. Overbelasting is overigens goed te voorspellen door te voelen aan de stekker; u merkt meteen wanneer deze te heet wordt.

Geniet van een verantwoorde verkoeling en hou alles brandveilig. Ik wens u mooie, zomerse dagen toe.

Monique Lamers

Foto: Shutterstock

« Terug naar overzicht