‘Onze collega’s moeten op ons kunnen bouwen’

Schrijver

Martijn van der Putten

Onderwerp Nieuws
Gepubliceerd op

november 9, 2022

Koen van Wijngaarden werkt sinds januari 2022 als hoofd Magazijn bij FireX in Nijmegen. Zijn opdracht: het magazijn op orde brengen én houden. “Van dit magazijn is echt wat moois te maken, dat zag ik meteen al, bij mijn kennismakingsgesprek. Nu ik hier werk, is het prettig dat FireX me daarin de vrije hand geeft.”

Daaruit blijkt vertrouwen in zijn expertise, vindt Koen. “Dat is best bijzonder, want ik kom niet uit de branddetectie- of installatiebranche. Hiervóór werkte ik tien jaar in de logistiek, bij een papiergroothandel. Daar heb ik allerlei functies gehad. Dat daar ook magazijntaken bij hoorden, heeft me waarschijnlijk geholpen het vertrouwen van FireX te krijgen.”

Goed op weg

Sollicitatiepogingen heeft hij niet hoeven doen om nu het magazijn te leiden. “Ik had eind 2021 op Linkedin een post geplaatst dat ik openstond voor een nieuwe baan. FireX nam toen zelf contact met me op. Dat ik nog weinig wist van branddetectieapparatuur en blussystemen was geen probleem. Ze zochten iemand die het magazijn kon aansturen. Daar verbeterslagen kon maken. Daar had ik wel oren naar. Nu ik hier bijna een jaar werk, denk ik dat we heel goed op weg zijn. Het is een fijne baan, ik heb prettige collega’s en inhoudelijk kan ik mijn tanden zetten in genoeg uitdagingen. Zokomt er binnenkort een nieuw administratiesysteem dat ik nu voorbereid. Daarmee hebben we straks altijd overzicht op de voorraad. Verder werk ik momenteel aan een bestelwijze waarbij iedereen binnen het bedrijf op dezelfde manier onderdelen en materialen bij ons bestelt.”

Nooit misgrijpen

“Doel is dat we precies weten wat we binnen hebben liggen”, gaat Koen door, “en dat collega’s in de uitvoering nooit misgrijpen. Ze mogen op hun project immers niet stil komen staan omdat wij onze spullen niet op orde hebben. Een gestructureerd magazijn met voldoende voorraad, dat is onze bijdrage aan een succesvol verloop van elk project.”

Complimenten van monteurs

Onmisbaar is contact met collega’s uit de FireX-organisatie. “Bijvoorbeeld met de afdeling Sales. Daar weten ze precies welke projecten ‘verkocht’ zijn en wat er dus aan staat te komen. Met die collega’s overleggen we daarom regelmatig. Hun informatie gebruiken wij om bestellingen te plaatsen bij onze leveranciers. We overleggen ook één keer per kwartaal met alle monteurs. In het laatste overleg kregen we complimenten van ze: ze vonden dat we in het magazijn ‘goed bezig waren’ en dat ze dankzij ons werk goed vooruit kunnen op de projecten. Die waardering is hartstikke leuk en geeft voldoening.”

Op tijd communiceren

Heel soms moet het magazijn ‘nee’ verkopen, hoe groot de inspanningen ook zijn om monteurs hun spullen mee te geven. “Dat komt door de soms lange levertijden. De hele installatiebranche kampt ermee. Maar we zeggen dan niet ‘ach, niks aan te doen’. Dat is te gemakkelijk. Wat we wel doen: de monteur laten weten dat het niet lukt. Communiceren dus, zo snel mogelijk. Dan kan hij in zijn planning misschien wat schuiven zodat hij toch kan doorwerken. Je moet daarin als magazijnmedewerker proactief zijn. Als we hier allemaal zo werken, maken we van dit magazijn een soepel draaiende afdeling waar al onze collega’s in binnen- en buitendienst op kunnen bouwen.”

Persoonlijke ontwikkeling

Of hij nog aanvullende opleidingen wil volgen? “Als ik wil, kan ik morgen met een training of cursus beginnen. Aanbod vanuit FireX is er genoeg. Toevallig vroeg mijn leidinggevende vanochtend nog of ik interesse had in een leertraject. Op dit moment niet, want het op orde brengen van het magazijn neemt nu al mijn tijd in beslag. Al houd ik de opleiding ‘Verandermanagement’ wel even in mijn achterhoofd, want die lijkt me wel wat.” Verder vindt Koen het Good Habitz-programma heel handig. Dat is een pakket online trainingen waartoe elke medewerker van FireX toegang heeft, variërend van ‘Gesprekstechnieken’ tot ‘Aan de slag met Teams’. “Heel prettig dat je jezelf hier persoonlijk kunt ontwikkelen als je dat wil. Mooi dat FireX dat zo stimuleert.”

Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Analytische cookies

Details