Oude brandweerauto’s als food trucks ingezet

Het kan u niet ontgaan zijn: het straatbeeld wordt de laatste tijd meer en meer gevuld met de aanblik van oude brandweerauto’s. De één tot in de puntjes gerestaureerd, de ander uitgedost met allerhande items. Maar één ding hebben zij gemeen: ze zijn op weg om eten en drinken uit te serveren aan hongerige klanten!

Waar vroeger oude brandweerwagens stonden weg te rotten op terreinen van autohandelaren of sloperijen, daar is nu een levendige handel ontstaan in deze inmiddels zeer gewilde wagens. Het fenomeen “food truck” is namelijk niet meer weg te denken. Of het nu gewoon op straat is, op een evenement, een festival; de food trucks staan er hun specialiteiten vers te bereiden en uit te serveren. De basis voor een food truck kan natuurlijk een moderne verkoopwagen zijn die speciaal voor dat doel ontworpen is maar veel leuker is het om een liefst oude wagen zo om te bouwen, dat voedsel er in gekookt, gegrilld en gerookt kan worden en geheel in het thema van de truck uitgeserveerd kan worden aan de klanten.

Ruimte, uitrusting en indeling zijn ideaal

De food truck sector wordt dus gekenmerkt door creativiteit als het op aankleding en uitdossing aankomt. Laat een brandweerwagen nu prima in dat plaatje passen! Een brandweerwagen heeft als voordeel dat er luiken en deuren aanwezig zijn, die op andere trucks niet zitten. Daar kan alvast gebruik van gemaakt worden bij de bouw van de food truck. Verder heeft iedereen wel iets met de brandweer dus is het ook logisch dat het karakter van de auto behouden blijft. Last but not least: als je een grote grill of smoker met veel rookontwikkeling bedient op locatie, dan is een ex brandweerwagen toch wel de meest uitgelezen wagen om dat in te doen?

Oud, maar zeker niet versleten

Het zal u verbazen in welke goede staat een brandweerauto verkeert op het moment dat hij aan de handel wordt aangeboden. De reden is simpel: een brandweerauto rijdt minder kilometers dan een gewone vrachtwagen. Tevens zijn er kosten noch moeite gespaard door de gemeente waar deze auto dienst gedaan heeft, als het op onderhoud aankomt. Kortom: het is meestal een bijzonder vertroetelde wagen met weinig kilometers. (Er hebben brandweerwagens te koop gestaan uit 1977 met 20.000 kilometer op de teller.)

Brandveiligheid Meester!

Maar dan anders.. U kunt hooguit in vuur en vlam komen te staan door het eten van een pittig gerecht uit een brandweer food truck. Ons advies: blussen met een koud biertje. Of twee. (Uiteraard alleen als u de BOB niet bent).

Monique Lamers

« Terug naar overzicht