Streekmuseum Het Land van Axel

De gemeente Terneuzen was opdrachtgever voor een nieuw onderkomen van Streekmuseum Het Land van Axel (initiator).

Het winkelpand en het woonhuis Antheunis zijn historische onderdelen van het nieuwe Streekmuseum; ze vormen samen met de omringende nieuwbouw van het museum één geheel. Aannemingsbedrijf Lensen B.V. was verantwoordelijk voor de nieuwbouw aan het bestaande monumentale pand.

Het brandveiligheidsconcept komt van de hand van Grontmij. Hierin zijn een optimale functionaliteit voor de gebruiker alsmede behoud van het bestaande monumentale karakter bepalende factoren geweest. Binnen dit brandveiligheidsconcept is de keuze voor een brandmeld- en ontruimingsinstallatie gevallen op een FireX systeem.

Naast de aanwezige brandmeld- en ontruiming wordt gebruik gemaakt van watermistbeveiliging. De signaleringen t.b.v. de diverse alarm, supervisie en technisch alarm meldingen van dit systeem worden weergegeven op het FireX systeem.

Door te kiezen voor deze vormen van beveiliging is het gehele museum aan te merken als één brandcompartiment, waardoor een open karakter alsmede respect voor monumentale details gewaarborgd zijn. Ook is het behoud van de collecties een reden geweest voor de keuze van dit systeem.

Gezamenlijk met een van onze brandveiligheidspartners is invulling gegeven aan de installaties.

Streekmuseum Het Land van Axel,
FireX, Brandveiligheid meester!