“Soms is de technische man een vrouw”

Terwijl ik dit schrijf, realiseer ik me dat ik me met mijn werk in een uitzonderingspositie bevind. Mijn werk wordt namelijk meestal door mannen gedaan. Mijn naam is Manuska de Vries, 24 jaar en ik werk als Engineer bij FireX B.V.

Mijn interesse voor techniek is me met de paplepel ingegoten. Mijn vader heeft zelf een installatiebedrijf en ik riep altijd: “Ik wil loodgieter worden en daarna neem ik jouw zaak over!” Dan moest hij lachen en zei hij dat hij dat niet wilde, omdat hij dan nooit echt van zijn pensioen zou kunnen genieten. Het bloed kruipt echter toch waar het niet gaan kan en zo kwam ik na de middelbare school terecht in een studie Bouwkunde. Daar werd me al snel duidelijk hoe de rolverdeling was: ik zat met slechts nog één andere vrouw in een klas vol mannen. Je leert er echter wel van om “je mannetje te staan”. Naast Bouwkunde heb ik me verder alle kennis rondom het softwarepakket Revit eigen gemaakt.

Drie jaar geleden stond ik bij FireX voor de deur, klaar voor mijn sollicitatie als engineer. Het was thuiskomen vanaf het eerste moment, mede doordat degene die mij ontving Monique Lamers was. Stiekem juichte ik: “Nog een vrouw in een van oorsprong echte mannenwereld!” Het gesprek verliep goed, niet veel later mocht ik me officieel “Engineer bij FireX B.V./Fire Technology B.V.” noemen. Mijn dagelijks werk bestaat uit het maken van technische werktekeningen, in de softwarepakketten AutoCAD en Revit. Voor hydraulische berekeningen gebruik ik het programma AutoSprink. In AutoCAD werk ik in 2D, Revit wordt gebruikt voor 3D tekenen, waarbij ik constateer dat de meeste klanten hun materiaal in Revit aanleveren, via de aannemer of onze projectleiders.

Na drie jaar FireX/Fire Technology kan ik wel zeggen dat ik mijn draai gevonden heb. De ruimte die ik krijg om mijn werk te doen is erg fijn, de sfeer is top en heb fijne collega’s waarmee ik samen mag werken. Jean Paul en Monique staan ook altijd open voor suggesties, ideeën en stimuleren groei. Wat het werk ook leuk maakt is dat ieder project anders is en moet individueel bekeken worden. Af en toe loop je als engineer wel eens tegen iets aan in een ontwerp, waarvan je denkt dat het een probleem zou kunnen veroorzaken. Dergelijke obstructies melden we terug aan de opdrachtgever, met een stukje advies erbij. Interactie is dus een belangrijke factor, zowel intern als extern.

Wanneer mijn tekening klaar is, dan gaat deze naar de klant en naar een inspectiebureau (er zijn er meerdere), voor goedkeuring. Groen licht komt via het inspectiebureau, de opdrachtgever en onze projectleider die verantwoordelijk is voor dat project. Dat is voor mij het sein om met wat toevoeging van een stukje werkvoorbereiding de tekeningen naar mijn collega’s van de buitendienst te sturen, zodat zij de uiteindelijke installatie kunnen maken.

Af en toe sta ik weleens stil bij het werk, dan realiseer ik me dat ik onderdeel ben van iets groters, namelijk het veiliger maken van woon- en werkomgevingen. Een goede brandmeld- en brandblusinstallatie kan het verschil maken tussen leven of dood. Uiteraard doe ik mijn werk zo goed mogelijk, maar dat is wel een extra drive. Ik werk hier met plezier en weet dat er doorgroeimogelijkheden zijn. Als ambitie heb ik om over vijf jaar misschien wel projectleider te zijn, dat lijkt me fantastisch. Maar: dan wel met het tekenwerk erbij, want daar ligt toch wel mijn hart. Projectleider met AutoCAD, Revit en AutoSprink op haar PC dus!

Met vriendelijke groeten,

Manuska de Vries

« Terug naar overzicht