Wie laat de hond uit?

Hondenliefhebbers en brandweerfanaten weten dat bij veel brandweerkorpsen in Amerika en Engeland de Dalmatiër het korpslogo (of korpswapen) siert. Dat dat geen toeval is, moge duidelijk zijn.

Walt Disney heeft de Dalmatiër voorgoed op de kaart gezet. Hondenkenners herkennen de hond uit de tekenfilm als de trouwe viervoeter met het enorme uithoudingsvermogen. Voor veel brandweerkorpsen is tot op vandaag de dag dit hondenras een mooie mascotte.

Het Dalmatische hondenras, populair bij aristocratisch Engeland

Rond 1700 werd in Engeland de Dalmatiër populair als begeleidingshond op reis. Het ras ging namelijk perfect samen met paarden, de band tussen beide diersoorten kon erg sterk zijn. Daarnaast was het uithoudingsvermogen van dit hondenras dermate groot, dat de honden onvermoeid lange afstanden konden mee rennen naast of onder de koets. Wanneer er op lange reizen ’s nachts een kamp werd opgeslagen, deed de hond dienst als waakhond.

Aristocratisch Engeland zag door deze pluspunten het Dalmatische hondenras als een statussymbool. Hoe meer Dalmatiërs er met de koets mee renden, hoe rijker men zou moeten zijn.

De Dalmatiër als brandweerhond

In het midden van de 18e eeuw ontdekte de brandweer het nut van de Dalmatiër, als begeleidingshond. De inzet van de viervoeter was zeer divers. Eén van de brandblusmiddelen uit die tijd was de door paarden getrokken kar met daarop een stoompomp. Dit gemaal werd op locatie ingezet als waterpomp en werkte op stoom. Een heel gevaarte, wat alleen verplaatst kon worden door een groot span paarden. Om ervoor te zorgen dat de kar met paarden ervoor overal ruim baan had liepen de honden voor het span uit, om iedereen met geblaf te waarschuwen dat de brandweer eraan kwam en om ongedierte weg te jagen waarvan de paarden zouden kunnen schrikken. Als de brandweer eenmaal ter plekke was en de brandweerlieden aan het blussen waren, bewaakten de honden de spullen van de brandweer. Door de goede binding met paarden was een bijkomend effect dat de honden de paarden kalm hielden. Een bittere noodzaak omdat de paarden erg onrustig werden van alle paniek bij een brand.

Redder in nood

Sommige brandweerkorpsen in die tijd hadden hun honden getraind op het meegaan met de brandweerlieden in brandende gebouwen. Een aantal goede eigenschappen maakten de Dalmatiër zeer nuttig: uithoudingsvermogen, het goed tegen hitte kunnen en een opvallende vacht die je ook in rokerige ruimtes goed kon waarnemen, hebben het leven van menig brandslachtoffer gered. Mensen konden zich in de dikke rook vastklampen aan de hond, die hen dan naar buiten bracht. Als mensen niet meer in staat waren om te bewegen, dan sloeg de hond blaffend alarm, zodat de brandweerlieden konden achterhalen waar nog mensen in het pand waren.

Terug op de kazerne

Eenmaal terug op de kazerne werd de Dalmatiër ingezet als waakhond en maakte men gebruik van het jachtinstinct van het dier, door hem op muizen en ander ongedierte te laten jagen. Sinds de introductie van de automobiel als brandweerwagen, is de Dalmatiër overbodig geworden bij de brandweer. Als Mascotte is hij echter nog overal te vinden, soms ook nog in het echt, als een soort erefunctie. Een mooie hommage aan dit fantastische hondenras.

Monique Lamers

« Terug naar overzicht