Brandveiligheid

Zorginstellingen

Catharina Ziekenhuis, Eindhoven
Catharina Ziekenhuis, Eindhoven

FireX heeft aan diverse ziekenhuizen in Nederland het watermistsysteem HI-FOG® van Marioff geleverd. Eén daarvan: het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Projectleider Ivo Kleijn van FireX: “Het Catharina Ziekenhuis is in de afgelopen jaren stevig vernieuwd. Steeds kwamen er bouwdelen bij die we dan uitrustten met het watermistsysteem.” Dat ‘uitrusten’ bestond voor FireX uit het ontwerpen, engineeren, in bedrijf stellen en onderhouden van de installatie.

Lees verder

Lorentzhof Libertas Leiden

Lorentzhof is in 2016 duurzaam gerenoveerd tot een comfortabel en prachtig woonzorgcentrum en verpleeghuis. Lorentzhof heeft vijf groepswoningen voor kleinschalig wonen voor mensen met dementie. Sleutelwoorden zijn: huiselijkheid en respectvolle zorg in een veilige omgeving. Daarnaast zijn er 27 ruime tweekamerappartementen voor mensen met lichamelijke beperkingen en een intensieve zorgvraag. In Lorentzhof zitten een kapper, pedicure en een restaurant.

De duurzaamheid van het gerenoveerde pand komt tot uiting in het gebruik van milieuvriendelijke materialen, waterbesparende maatregelen en optimale isolatie. Bovendien heeft Lorentzhof een unieke HI-FOG® watermistinstallatie (MSPU2), die de brandveiligheid enorm vergroot.

Sint Maartenskliniek Nijmegen

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen en Woerden is als enige ziekenhuis in Nederland volledig gespecialiseerd in houding en beweging. Patiënten kunnen bij het ziekenhuis terecht voor behandeling van eenvoudige tot zeer complexe aandoeningen op het gebied van orthopedie en reumatologie. De vestiging in Nijmegen heeft daarnaast een revalidatiecentrum voor revalidatie na ziekte, een ongeval of hersenletsel.

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen is uitgebreid met een nieuw gebouw. Deze nieuwbouw biedt onderdak aan het Reumacentrum, de Spoedeisende Orthopedische Hulp, de apotheek, het laboratorium en de staf Raad van Bestuur.

In de nieuwbouw bevindt zich ook de nieuwe ontvangsthal en een auditorium. Vanwege de vele voordelen heeft ook de Sint Maartenskliniek voor de nieuwbouw gekozen voor toepassing van een HI-FOG® watermistinstallatie.

Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie Utrecht

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie wil de best mogelijke zorg bieden aan kinderen met kanker en hun gezin, met als doel: de hoogst mogelijke kans op genezing en zo min mogelijk bijwerkingen tijdens en na de behandeling.

Door de bundeling van zorg, onderzoek, onderwijs en opleiding in één nationaal centrum, verbeteren de overlevings- en genezingskansen van kinderen en wordt de kwaliteit van (over)leven bevorderd.

De HI-FOG® watermistinstallatie wordt gevoed door een MSPU7+1 pompunit.De beveiligingsomvang bedraagt 40690 m2 verspreid over 6 verdiepingen. Hiermee wordt alle kostbare apparatuur tegen brand beveiligd. Voor de MER en computerruimtes de blusgasinstallaties volgens NFPA2001:2012, ontwerpconcentratie Klasse C, Electrical Hazard 4,7% Novec1230.

Afbeelding: MMEK

SDK Kinderopvang diverse locaties

Voor kinderdagverblijven gelden strenge wettelijke voorwaarden wanneer het gaat om brandveiligheid.

SDK kinderopvang kwam bij een brandveiligheidspartner van FireX met de vraag de brandveiligheid optimaal in te richten met veiligheid voor de kinderen en conform de wettelijke eisen. Geen enkel probleem. Zo hebben we de slaapvertrekken en de algemene ruimten van diverse kinderdagverblijven op de begane grond en 1e verdieping volledige beveiligd met hand- en automatische detectie. De brandmeldinstallatie stuurt bij een brandmelding de deurdrangers en de kleefmagneten om de brandcompartimentering te garanderen en brandverspreiding te beperken. Het betreft een brandmeldinstallatie welke periodiek wordt gecertificeerd conform de regeling brandmeldinstallaties.

Om de kwaliteit en brandveiligheid te waarborgen is er vervolgens ook een onderhoudscontract afgesloten voor service en storingsopvolging.

Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Met het HI-FOG® watermistinstallatie kiest het Catharina Ziekenhuis Eindhoven voor een systeem met grote voordelen.

Het ziekenhuis was op zoek naar een gelijkwaardig veiligheidsalternatief voor (sub) brand-compartimenten.

In een uitgangspuntendocument is de gelijkwaardige veiligheid onderbouwd en zijn de daarbij behorende bouwkundige, installatietechnische en organisatorische criteria vastgelegd.

Het Catharina Ziekenhuis is gebouwd in 1973 en heeft een 15 bouwlagen tellend beddenhuis. Tot op heden is dit systeem nog niet binnen de Nederlandse gezondheidszorg toegepast; hiermee heeft het ziekenhuis de primeur te pakken.

Zorgcentrum de Haven Bunschoten

Brandveiligheid in zorgcentra verdient veel aandacht, kennis en expertise. Personeel en bewoners dienen in geval van brand op veilige wijze het pand veilig te kunnen verlaten. Voor zorgcentrum De Haven in Bunschoten heeft FireX de brandveiligheid vergroot voor de zorgkamers, restaurant en gezamenlijke ruimtes.

Het zorgcentrum is volledig beveiligd met hand- en automatische detectie. De (verzamel) meldingen zijn direct en duidelijk zichtbaar op het brandweerpaneel, dat bij de ingang is geplaatst. Het is een gecertificeerde installatie welke FireX ook certificeert conform de regeling brandmeldinstallaties. Omdat brandveiligheid in een zorgcentrum extra aandacht vergt in verband met de bewoners, is samen met zorgcentrum De Haven afgesproken dat er in geval van signalering een extra alarmering plaatsvindt. Signalering (ontruiming) naar de BHV-ers geschiedt middels stille alarmering via de Dect telefoons.

Om de brandveiligheid van het personeel en de bewoners van het zorgcentrum te waarborgen is het belangrijk dat periodiek onderhoud plaatsvindt. Om deze reden is er een onderhoudscontract afgesloten voor service en 24/7 storingsopvolging.

Senioren woningen Het Groene Hart Lunteren

Deze kleine faciliteit is opgezet op basis van de meest actuele standpunten voor zelfstandig en sociaal wonen voor ouderen ingesteld op de hoogste normen. Het project bestaat uit een centraal geplaatste atrium met daaromheen 16 appartementen, waarvan het hoofdvenster is voorzien van een glijbaan constructie zodat de woonkamer in open verbinding staat met de centrale hof.

Het atrium zelf is als zodanig onderdeel van de leefruimte van elk afzonderlijk appartement.In deze opzet beschikken de appartementen niet over een brandwerendheid van 60 minuten, het HI-FOG® systeem is geaccepteerd als een gelijkwaardige oplossing die deze open constructie mogelijk heeft gemaakt.

De Wollewei Nijmegen

De Wollewei bestaat uit een samenwerking tussen ZZG zorggroep en Standvast Wonen. De toekomstige bewoners, zijn 24 bewoners van De Orangerie, die door dementie niet meer zelfstandig kunnen wonen.

De bewoners hebben er de privacy van een ruim eigen appartement en de mogelijkheid om anderen te ontmoeten in de gezamenlijke buurtkamer of in de afgesloten binnentuin.

FireX leverde hier in samenwerking met Van Zandvoort Electrotechniek een brand- ontruimingsinstallatie op basis van volledige bewaking.

Het verplegend personeel beschikt over dect zorgcommunicatie zodat er direct gehandeld wordt bij calamiteiten.

Geriatrisch Centrum DrieMaasHave Maassluis

Maassluis, DrieMaasHave is een van de eerste zorgorganisaties in Nederland met een watermistinstallatie.

Met de toepassing van dit systeem wordt de cliënt-veiligheid alsmede de veiligheid voor het personeel vergroot en kan er voor de BHV een efficiëntere personeelsinzet worden gerealiseerd.

De watermistinstallatie in de nieuwbouw van DrieMaasHave is een van de belangrijkste pijlers in het brandveiligheidsconcept voor dit bouwdeel. Als gevolg van dit concept zijn grotere brandcompartimenten toegestaan en zijn andere technische installaties, zoals een gecertificeerd brandmeldsysteem, brandkleppen alsmede zelfsluitende deuren van de appartementen op basis van gelijkwaardigheid conform het Bouwbesluit, ondervangen.

SVRZ ’t Gasthuis Middelburg

SVRZ heeft voor hun locatie ‘t Gasthuis Middelburg een brandveiligheidsonderzoek laten uitvoeren door adviesbureau Altavilla B.V. te Eindhoven (Acuro). Op basis daarvan is o.a. een HI-FOG® hogedrukwatermistsysteem geïnstalleerd.

In opdracht van onze samenwerkingspartner Kuijpers Beveiligingssystemen B.V. is de systeemconfiguratie tot stand gekomen. Kuijpers Beveiligingssystemen B.V. heeft zorg gedragen voor de volledige installatie gedurende een periode waarbij de zorginstelling in gebruik was.

Zo werden alle kamers beveiligd en is voor de opslaggebieden rekening gehouden met een hogere brandlast. Dit alles is gevoed met een modulaire pompunit. Deze installatie is gerealiseerd met een minimum aan overlast voor de medewerkers alsmede bewoners van de SVRZ.

Drostendijk/Klaverweide Barneveld

In de nieuwbouw van het verpleegcomplex Klaverweide / Drostendijk te Barneveld is een watermistinstallatie gerealiseerd van het type nat systeem. De installatie beschikt over een pompunit van het type MSPU2 en is verdeeld over 6 secties met in totaal circa 350 watermistnozzles.

De in de beveiligingsomvang opgenomen oppervlakte bedraagt meer dan 5.000 m2 verspreid over 5 verdiepingen; 3 op locatie Klaverweide en 2 op locatie Drostendijk. De twee locaties zijn met elkaar verbonden door een speciaal hiervoor aangelegde ondergrondse leiding. Hierdoor is het niet nodig geweest om beide gebouwen van een eigen pompunit te voorzien.

Máxima Medisch Centrum Veldhoven

In het Maxima Ziekenhuis te Veldhoven zijn watermistinstallaties gerealiseerd van zowel het type nat systeem als van het type delugesysteem. Deze systemen worden gevoed door een modulaire pompunit van het type MSPU5.

Het delugesysteem is toegepast bij de generatorruimten en onderscheidt zich (onder meer) van de overige systemen door de toepassing van spray heads; een open nozzle zonder glaspatroon. Na activering van het delugesysteem zullen alle in de ruimte aanwezige spray heads tegelijkertijd worden gevoed waardoor de brandhaard vanaf verschillende zijden kan worden bestreden.

De totale beveiligingsomvang van de watermistinstallatie in het Maxima Ziekenhuis bedraagt ca. 4.000 m2.

Cookie instellingen

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Analytische cookies

Details